Companii

VIDEO ZF Live. Gelu Maravela, partener Maravela şi Asociaţii: Vom vedea consolidări pe piaţa de avocatură, nu neapărat fuziuni, cât dispariţia unor structuri care nu rezistă

Autor: Roxana Rosu

17.11.2017, 00:05 1161

Piaţa de avocatură este foarte fărâmiţată şi sigur vor urma consolidări pentru că o firmă nu poate rezista fără  o construcţie corporatistă în spate, chiar dacă este vorba de o profesie liberală, este de părere  Gelu Maravela, partener Maravela şi Asociaţii.

„Nu cred că vor fi fuziuni, ci construcţiile care nu rezistă se vor duce spre firme stabile. Am recrutat mulţi avocaţi anul acesta, inclusiv avocaţi foarte buni care au plecat din firme mari, au încercat pe cont propriu şi acum revin în altă structură“,  a spus Gelu Maravela la ZF Live. 

Maravela şi Asociaţii are 24 de avocaţi şi afaceri de circa două milioane de euro pe an. Ţinta fondatorului fimei este ca în cinci ani să ajungă pe locul 4-5 în piaţa de profil, cu afaceri de circa 10 milioane euro şi o echipă de 50 de avocaţi.

„Firma care este acum pe locul cinci în top are sub 10 milioane euro afaceri. Nu e imposibil să ajungem acolo. Trebuie să dublăm numărul de avocaţi“. Avocatul spune că firma are şi în prezent nevoie de extinderea echipei, având în vedere portofoliul de clienţi. „Stăm prea mult la birou şi nu îmi place asta. Trebuie să mai aducem oameni“.

În ceea ce priveşte planurile de viitor, fir­ma va creşte organic, dar nu este exclusă nici o alianţă, un parteneriat cu o firmă de afară. „Suntem deja în trei alianţe internaţionale din care ne vin multe solicitări juridice pe care le onorăm“.

La nivelul veniturilor, Gelu Maravela a­pre­­­­ciază că un avocat nepartener, cu expertiză, dar fără o listă foarte lungă de clienţi, poate câştiga între 2.000 şi 10.000 euro pe lună, în timp ce un partener într-o firmă de avocatură poate ajun­­­ge şi la un milion de euro pe an. „Sunt cam 10 parteneri în România care ajung la acest nivel“. 

Avocat specializat pe zona de M&A, Gelu Maravela spune că începutul anului viitor va aduce noi fuziuni şi achiziţii în România, în condiţiile în care există antreprenori români care au dezvoltat businessuri mature şi consolidate, dar au ajuns la un anumit grad de oboseală psihică şi vor să iasă din afacere. În opinia avocatului, este vorba de tranzacţii medii spre mari, fiind un moment bun pentru mulţi antreprenori să vândă. „Ei au dus foarte bine businessurile, le-au consolidat, sunt afaceri mature, dar acum au ajuns la o oboseală psihică, vor să iasă şi să facă altceva. E un moment bun să  vândă.  I-a obosit impredictibilitatea legislativă, autorizaţiile, licenţele, problemele administrative, toate astea se adună şi vor să iasă. Unii au planuri în alte zone deja, alte businessuri“. 

De partea cealaltă, cumpărătorii sunt de cele mai multe ori companii străine mari, prezente deja pe plan local, care dispun de  logistică, răbdare, finanţe şi vor să îşi consolideze. „Aşteaptă  de mult timp  oportunităţile de a cumpăra“. 

Cele mai căutate domenii de investiţii sunt acum materiale de construcţii, real estate, industria chimică, FMCG, IP (intelligence property), agricultură, zonă în care se caută businessuri integrate, capabile să producă şi să exporte.  Investitorii vin în general din Europa,  dar şi SUA, mai puţin din Asia. Gelu Maravela s-a întors în Românai în 2003, după ce a lucrat o perioadă într-o firmă de avocatură din Londra, unde a urmat şi un master, expertiza lui fiind pe zona de M&A şi restructurări. „Visam să ajung partener la Londra, dar mi-am dat seama că era o utopie acolo“. 

Printre cele mai mari proiecte de restructurare la care a lucrat firma lui se numără Astra Vagoane şi Oltchim, unde reprezintă unul dintre cumpărătorii activelor combinatului, grupul SCR, controlat de Ştefan Vuza. „A fost un proiect foarte complicat cu Oltchim, e vorba de 180 de milioane de euro. Sunt aspecte de mediu, de autorizare“.

S-a semnat contractul pentru cumpărarea activelor şi urmează multe aspecte de verificat, de stabilit, până se dau banii. Au lucrat 15 avocaţi din cei 24 ai firmei“.

În general, clienţii Maravela şi Asociaţii sunt corporaţiile, precum Mercedes, Eberspächer, dar şi fonduri de investiţii.  

„Noi spunem clientului din start ce şanse de câştig are în instanţă şi el decide ce face. Dacă are şanse foarte mici de a câştiga, poate decide să eşaloneze datoriile, să găsească altă soluţie. Nu pot să le spun că vor câştiga, dacă ştiu că nu se va întâmpla probabil“. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO