Companii

Video ZF Live. Gheorghe Răcaru, directorul general al Blue Air; Am început extinderea dinspre estul spre vestul României pentru că accesul spre oraşele din Moldova era limitat

Autor: Roxana Rosu

18.11.2016, 00:08 2458

Compania aeriană Blue Air, cu capital privat românesc, mizează în acest an pe afaceri de 300 de milioane de euro, după o creştere de peste 50% a numărului de pasageri şi extinderea reţelei de destinaţii interne şi externe.

„Există încă oportunităţi de extindere de pe cele patru baze din România (Bucureşti, Iaşi, Bacău, Cluj), urmând ca a cincea bază să fie deschisă anul viitor. Cele mai căutate destinaţii rămân cele italiene, dar suntem surprinşi de creşterea de pe Germania şi Anglia. Spania e altă destinaţie bună, la fel şi Franţa, unde zburăm pe Paris, Nisa şi Lyon şi mai negociem un oraş pentru vara viitoare“, a spus la ZF Live Gheorghe Răcaru, directorul general al Blue Air.

Anul trecut, cifra de afaceri a companiei s-a ridicat la 900 de milioane de lei (200 mil. euro), potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe, faţă de 670 de milioane de lei în anul precedent. Blue Air are o flotă de 24 de avioane, faţă de 15 anul trecut, din care 9 aeronave în proprietate şi 2-3 în leasing financiar, restul fiind în leasing operaţional.

Strategia operatorului a vizat extinderea rutelor dinspre estul spre vestul României, în condiţiile în care accesul din oraşele din Moldova era limitat, în timp ce vestul era mai conectat cu oraşele europene. De aceeea, primele baze deschise, după cea din Bucureşti, au fost la Bacău şi Iaşi, urmate de Cluj, urmând ca anul viitor să intre în reţea şi Constanţa, legând astfel în premieră după 1990 litoralul de alte oraşe interne.

„Din martie vom avea zboruri de la Constanţa la Timişoara, Cluj, Oradea şi Iaşi, precum şi pe extern. Vrem să stimulăm şi turismul românilor spre litoral astfel. Staţiunile de la Marea Neagră au crescut mult anul acesta, dar nu am observat o scădere a numărului de clienţi la cursele charter pe extern.“

Cursele charter au generat în acest an venituri de 21 de milioane euro, faţă de 8-10 milioane euro anul trecut, dar ponderea acestora în totalul afacerilor nu este foarte mare, situându-se undeva la 7%.

Per total, numărul de pasageri transportaţi de Blue Air a crescut în acest an cu 58%, de la 2 milioane în 2015 la 2,6 milioane în primele nouă luni.  Avansul a fost susţinut atât de creşterea de pe piaţa internă, cât şi de destinaţiile externe.

Printre altele, compania a lansat în toamna trecută o cursă pe ruta Iaşi-Bucureşti, apoi una de la Bucureşti la Cluj  şi urmează una spre Oradea. „E primul an după 1990 când se leagă oraşele interne fără să treacă prin Bucureşti.  Avem Iaşi-Cluj-Timişoara, iar din martie o să avem şi Constanţa legată de principalele centre.“

Pe plan intern, compania aeriană a pus pe hartă 16 noi rute pentru anul viitor de pe aeroporturile din România. Astfel, avioanele companiei vor decola anul viitor din Bucureşti spre Tel Aviv (ianuarie), Bordeaux (iunie anul viitor), Copenhaga (iunie). Tot anul viitor Blue Air va avea curse noi şi de pe aeroportul din Cluj-Napoca, urmând să zboare spre Londra (martie), Larnaca (aprilie), Nisa (aprilie) şi Hamburg (iunie). Blue Air îşi va consolida de anul viitor poziţia şi pe aeroportul din Constanţa, de pe care lansează zboruri spre Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara din iunie dar şi spre Paris şi Roma din aprilie.

Şi din Iaşi compania va lansa curse noi spre Berlin şi Valencia din iunie 2017,  iar din Oradea va avea curse spre Torino din martie 2017.

Potrivit lui Răcaru, pentru 2017, compania mai negociază o cursă spre zona scandinavă, din Bucureşti, şi încă o destinaţie din Franţa. De asemenea, Blue Air va lega Oradea de Torino şi din Torino de celelalte destinaţii din Italia. Practic, Torino este unul dintre hu­bu­rile majore ale companiei româneşti, cu curse spre şase capitale europene.

„Alitalia a lăsat pieţe nedeservite după ce s-a retras de la Torino. Aşa că am profitat şi am intrat pe destinaţiile neacoperite şi am ajuns cel mai mare operator aerian de pe acest aeroport, cu 16 destinaţii acoperite. Avem entitate juridică ca sucursală, avem angajaţi locali, plătim taxe locale. Limba română a fost desemnată a doua limbă oficială din Torino, în urma unei decizii a autorităţilor locale.“

Gheorghe Răcaru spune că un potenţial similar vede şi pentru Liverpool, care va deveni bază a companiei din martie anul viitor, aeroportul de acolo urmând să fie folosit ca punct de plecare pentru mai multe curse europene.

În ceea ce priveşte relaţia cu autorităţile române, directorul Blue Air spune că acestea au ignorat în ultimii ani compania, comunicarea la nivel de ministru sau minister fiind aproape inexitentă.

„Cu excepţia celor de la Direcţia Aviaţiei Civile, care sunt specialişti, din afara politicii, nu vine nimeni la întâlniri cu noi, nu ne invită nimeni la discuţii. Sunt două luni paralele. De exemplu, la fostul ministru al Transporturilor Ioan Rus  am reuşim să ajung la audienţă la 2 ani după ce a ajuns în funcţie, ca un om de pe stradă, după ce am făcut o cerere pe mail.“

Blue Air este, după cifra de afaceri a şasea cea mai mare companie antreprenorială din Bucureşti. Firma este controlată din 2013 de Teodor Cristian Rada, Marius Puiu, Tudor Constantinescu şi Luciana Păunescu, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Compania aeriană a fost înfiinţată de Nelu Iordache, antreprenor aflat în arest în prezent şi judecat pentru fapte de corupţie. Niciunul dintre cei patru acţionari ai Blue Air nu a ieşit public de la preluarea companiei, singura „voce” din Blue Air fiind în continuare Gheorghe Răcaru, la fel ca şi în perioada în care compania era controlată de Nelu Iordache.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO