Companii

Viitoarele malluri din Ploieşti, luate cu asalt de retaileri încă de la începerea construcţiei

Viitoarele malluri din Ploieşti, luate cu asalt de retaileri încă de la începerea construcţiei

Autor: Cristi Moga

06.04.2012, 00:05 1766

Marile lanţuri comerciale prezente pe piaţa locală, precum Inditex, H&M, New Yorker sau Reserved au semnat deja contracte pentru închirierea unor spaţii în primele malluri de peste 20.000 de metri pătraţi din Ploieşti, proiecte a căror construcţie de-abia a început sau este pe cale să înceapă.

Ploieştiul, cu o populaţie de 197.000 de locuitori, potrivit datelor pro­vizorii ale recensământului de anul trecut, este, după Galaţi, al doilea cel mai mare oraş din România în care nu a fost realizat un centru comercial de mari dimensiuni în ultimii ani.

În oraşul situat la doar 50 de kilo­me­tri de Bucureşti funcţionează în pre­zent hipermarketuri ca Real, Carre­four sau Kaufland, precum şi trei centre co­merciale de mici dimensiuni sub bran­dul Winmarkt, aflate în portofoliul com­paniei italiene IGD, dar aceste pro­iecte nu au putut atrage până în pre­zent marii jucători din zona de fashion.

Care mall se deschide primul

În aceste condiţii, sud-africanii de la NEPI şi israelienii de la AFI Europe au reuşit să-şi ocupe "de pe hârtie" circa 70% din spaţiile a două malluri proiec­tate în Ploieşti, care se vor afla în acest an în competiţie pentru închi­rie­rea ultimelor magazine.

Proiectul mai avansat este cel dezvoltat de NEPI, la care lucrările au început în iarnă, în vecinătatea ma­ga­zi­nu­lui Carrefour de la ieşirea din oraş spre Braşov. În acest proiect, de­nu­mit Ploieşti Shopping City, printre viitorii chi­riaşi se numără Inditex, H&M, Altex, Hervis, New Yorker sau Ci­nema City.

Centrul comercial va avea o suprafaţă închiriabilă de 55.000 mp, în care este inclusă ac­tuala construcţie care cuprinde hiper­mar­ketul Carre­four şi o galerie comer­cială, iar inau­gu­ra­rea este programată pentru finalul acestui an.

Pe de altă parte, israelienii de la AFI Europe au un teren localizat mai aproape de centrul oraşului, unde vor în­cepe în "următoarele zile" lucrările la un mall cu o suprafaţă închiriabilă de 28.000 de metri, pentru care a ajuns deja la un grad de preînchiriere de 70%. Astfel, compania israeliană a semnat deja contracte pentru deschi­de­rea unor magazine Cora (13.000 mp), H&M (1.600 mp), Flanco (1.200 mp), Re­served sau New Look (fiecare câte 500 mp), în timp ce în zona de food-court McDonald's şi Pizza Do­minium se află de asemenea pe lista viitorilor chiriaşi.

"Suntem în negocieri avansate cu mulţi alţi retaileri locali şi inter­na­ţionali şi estimăm că vom atinge o rată de închiriere de 75% până la finalul lunii aprilie", spune David Hay, CEO al AFI Europe România. Finalizarea aces­tui proiect este programată pentru a doua jumătate a anului 2013.

Alţii au ales Kaufland

În timp ce H&M şi-a rezervat spaţii în ambele proiecte aflate în curs de dezvoltare, reţelele C&A, Takko şi Deichmann au intrat pe piaţa din Plo­ieşti în toamna anului trecut, în galeria comercială a celui de-al doilea magazin Kaufland, iar deocamdată nu şi-au stabilit o a doua prezenţă în Ploieşti.

Interesul acestor retaileri pentru Ploieşti arată că piaţa centrelor comer­ciale continuă să prezinte interes, dar până la revenirea consumului com­pa­niile vor căuta în primul rând să ajungă în oraşele neacoperite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO