Companii

Vinia Iasi are in plan sa ia credite de 7,5 mil. euro

22.05.2006, 00:00 26

Producatorul de vinuri Vinia Iasi va contracta in acest an credite in valoare de 7,5 milioane de euro (27 mil. lei) pentru activitatea de productie, sustinerea exportului, dar si pentru infiintarea de plantatii de vita de vie, potrivit bugetului de venituri si cheltuieli ai companiei.

Vinia a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 6,2 mil. euro (22,6 milioane de lei), in scadere in lei cu 19% fata de 2004. Profitul net al companiei a scazut de la 275.000 de euro (1,13 mil. lei) in 2004 la doar 83.000 de euro (0,31 mil. lei) anul trecut.

Reprezentantii companiei nu au oferit comentarii pe marginea acestor rezultate pana la inchiderea editiei.

Compania va aloca peste 750.000 de euro pentru modernizarea plantatiei de la Zorleni si pentru achizitionarea de noi suprafete cultivate cu vita de vie, potrivit raportului publicat de companie in Monitorul Oficial.

Vinia este unul dintre cei mai mari exportatori de vin din Romania, principalele destinatii de export fiind Germania, Cehia si Suedia.

Axata in special pe exportul de vin vrac, compania s-a orientat din anul 2004 si catre alte segmente pe nivelul superior al pietei.

Un alt mare exportator de vin de pe piata locala, Cramele Recas din Banat, a anuntat in acest an ca va renunta la exportul de vin in vrac si se va axa doar pe vin imbuteliat.

Cramele Recas a exportat anul trecut 1,7 milioane de sticle de vin si 55.000 de litri de vin in vrac, valoarea exporturilor ajungand la 1,9 milioane de euro.

Anul trecut sectorul viticol a inregistrat pierderi de peste 120 de milioane de euro din cauza inundatiilor inregistrate in perioada verii si a inghetului care a afectat suprafete insemnate cultivate cu vita de vie. In acest context, producatorii au incercat sa nu cedeze nici un punct din cotele de piata detinute la nivel local, mentinand in acelasi timp vanzarile pe pietele externe.

Cu toate acestea, producatorii de vin au vandut anul trecut pe pietele externe doar 270.000 de hectolitri, fata de peste 375.000 de hectolitri in 2004.

Valoric, exporturile de vin au scazut cu 18% pana la 17,8 mil. euro. Cei mai importanti exportatori de vin din Romania sunt Halewood International, Vinia, Cramele Recas si Provinum.

Piata vinurilor s-a ridicat anul trecut la circa 350 de milioane de euro, fata de 310 milioane de euro in 2004, potrivit informatiilor Patronatului National al Viei si Vinului. Principalii jucatori sunt Murfatlar Romania, Vincon Vrancea, Cotnari, si Jidvei. dana.ciriperu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO