Companii

Vonica, Polisano: Dupa investitii in clinici private urmeaza sa facem o retea de centre de fertilizare in vitro

Vonica, Polisano: Dupa investitii in clinici private urmeaza sa facem o retea de centre de fertilizare in vitro

Ilie Vonica a inceput afacerile in domeniul sanatatii in 1993, cand a deschis o clinica in Sibiu

15.07.2008, 19:28 250

"Este un moment in care am decis ca reteaua de clinici trebuie sa creasca foarte mult. Este o piata in dezvoltare, in care cererea este mare si vrem sa devenim un jucator important la nivel national. Am facut acest lucru la inceputul anilor '90, stiu cum se dezvolta o unitate de servicii medicale, cum se doteaza, cum se lucreaza cu specialistii", spune Ilie Vonica intr-un interviu acordat ZF.
Ilie Vonica a inceput afacerile in domeniul sanatatii in 1993, cand a deschis o clinica in Sibiu, pentru ca un an mai tarziu sa puna bazele afacerii din distributia de medicamente care in 2007 a generat o cifra de afaceri de peste 163 mil. euro. Planurile pe care sibianul le croieste acum au in centru reteaua de clinci private, extinderea urmand sa vizeze mai multe zone. In 2006, Clinica Polisano a facut primul pas in afara Sibiului, prin deschiderea unei unitati in Bucuresti, iar in fiecare an reteaua s-a extins cu cate o clinica. Avand deja trei unitati in Capitala, seful Polisano are in derulare investitii pentru al patrulea centru de profil, dar va demara si proiectul pentru o retea de centre de fertilizare in vitro.
"Orice ofertant de servicii medicale nu trebuie sa ignore Bucurestiul. Este orasul cel mai mare si un reper important pentru orice companie care vrea sa se extinda la nivel national. Insa cu toate acestea ne-am gandit la intreaga tara, nu doar la Capitala", afirma Ilie Vonica.
Investitiile tuturor proiectelor programate in intervalul 2008-2009 sunt de "multe milioane de euro", atat fonduri proprii, cat si imprumutate de la banci.
"Practic incepem dezvoltarea centrelor de fertilizare in vitro, urmand ca anul acesta si in 2009 sa ne extindem in Banat, Transilvania si Moldova. Vom avea cinci, poate chiar sase centre de fertilizare in vitro. Langa fiecare centru dorim sa amenajam o clinica cu laborator, pentru ca avem mai mult de 30.000 de abonati la nivel national. Este un sector in care tinem foare mult sa ne dezvoltam", spune Ilie Vonica.
Echipa cu care Polisano va lucra pentru fertilizarea in vitro este deja formata si a fost pregatita de un profesor de la Viena, unde membrii echipei au stat mai bine de un an la specializare.
"Am ales tineri care nu au mai lucrat in alta parte", spune Ilie Vonica.
Concomitent, extinderea in Sibiu este gandita pe doua directii: pe de o parte infiintarea unui centru de imagistica medicala, si extinderea spitalului de 52 de paturi (inaugurat in 2004) cu trei noi compartimente. "Am concesionat langa serviciul de urgenta din curtea spitalului un teren pe care vom amenaja un centru de imagistica medicala, iar la primele doua etaje vom avea un centru de cardiologie interventionala, printre primele unitati private de acest fel din Romania. Speram sa putem incepe in scurt timp investitia, fiind in faza obtinerii aprobarilor necesare", spune Ilie Vonica.
Pe de alta parte, Ilie Vonica nu exclude nici constructia in Bucuresti a unui spital in 2010. Prioritatea zero intre timp ramane insa reteaua de clinici, mai exact investitiile greenfield.
"Nu excludem nici varianta de a cumpara ceva, insa acum ne uitam la ce putem face singuri. Am tatonat terenul, dar nu am avut discutii avansate pentru cumpararea unor alte companii", spune Ilie Vonica.
Pe segmentul serviciilor medicale, Polisano a generat anul trecut venituri de 5,5 mil. euro. Intreaga piata a serviciilor medicale private ar putea ajunge anul acesta la 350 mil. euro, iar potrivit estimarilor la 890 mil. euro la orizontul anului 2011.
In acest moment, cererea de servicii medicale private este puternic concentrata in Capitala, care genereaza circa 158 de milioane de euro din totalul pietei de 350 de milioane de euro. In urmatorii trei ani insa vom asista la o dispersare a acesteia, provincia ajungand sa fie de peste doua ori mai mare comparativ cu Bucurestiul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO