Companii

Vor fi proiecte rezidentiale convertite in apart hoteluri

01.03.2009, 15:54 45

Mircea Draghici, project manager pe divizia de hoteluri a agentiei imobiliare CB Richard Ellis / Eurisko (CBRE), spune ca 25% din cele aproape 1.000 de camere estimate sa apara pe piata pana in 2011 vor fi in apart hoteluri, ca urmare a transformarii unor proiecte rezidentiale.

"In perioada urmatoare vor aparea pe piata mai multe apart hoteluri pentru ca vor exista conversii de la proiecte rezidentiale. Acest lucru se intampla pentru ca piata hoteliera nu va avea atat de mult de suferit ca piata imobiliara", a spus Draghici.
Astfel, chiar daca in hoteluri perioada de amortizare a investitiei se ridica si pana la zece ani, unii dezvoltatori prefera aceasta varianta in conditiile in care vanzarile de apartamente au inghetat pe fondul scumpirii creditarii.
Spre deosebire de piata hoteliera clasica, apart hotelurile tintesc clientii care vor sa se cazeze pe o perioada mai mare de timp. Pe piata de apart-hoteluri cel mai important jucator este Centre Ville, pe acest segment fiind si Casa Locato, cu 21 de apartamente. Totodata, 50 de apartamente din complexul rezidential Monte Carlo Palace urmau sa fie transformate in apart hotel, potrivit unor declaratii anterioare ale reprezentantilor companiei.
"Se poate intampla sa asistam la o orientare a clientilor hotelurilor de cinci sau patru stele catre apart hoteluri, asa cum exista si o orientare de la zborurile business la cele economic", a mai spus Draghici, care apreciaza ca piata hoteliera va continua sa creasca tot pe segmentul de patru stele, care reprezinta circa 50% din totalul de 10.300 de camere din Capitala.
"Piata a crescut foarte mult pe zona de patru stele, segment care reprezinta aproape jumatate din totalul camerelor din Capitala. Din hotelurile care vor aparea pe piata pana in 2011 majoritatea vor fi clasificate tot la patru stele", a spus Draghici.
Potrivit CBRE, pe piata din Capitala vor aparea pana in 2011 opt noi hoteluri, dintre care unul, cel mult doua vor fi clasificate la cinci stele. "Pe segmentul de cinci stele, in afara de Continentalul de pe Calea Victoriei ar mai putea fi finalizata pana in 2011 inca o alta unitate de 60 de camere care ar urma sa fie afiliata la un lant international", a spus Draghici, care a precizat ca majoritatea hotelurilor anuntate pe piata in perioada urmatoare sunt hoteluri cu o capacitate de circa 100 de camere.
In timp ce unii dezvoltatori imobiliari isi convertesc proiectele in apart hoteluri, mai multi proprietari de pe piata incearca sa le vanda, in timp ce alti dezvoltatori si-au amanat investitiile.
"E o perioada proasta de vandut un hotel pentru ca si preturile proprietatilor imobiliare au scazut, insa exista cu siguranta multe hoteluri scoase la vanzare pentru ca proprietarii au nevoie de cash. In ceea ce priveste investitorii, am inregistrat si noi proiecte care au fost amanate cu circa un an, intrucat majoritatea investitorilor sunt in expectativa", a spus Draghici. Printre hotelurile scoase la vanzare se numara si Stil, unitate detinuta de Alin Burcea, proprietarul agentiei de turism Paralela 45.
"In ianuarie 2009 fata de ianuarie 2008 hotelierii au inregistrat scaderi de 10%-15% ale veniturilor, determinate nu numai de volume, ci si de valoarea acestor cazari", a spus reprezentantul CBRE, care a precizat ca hotelurile au scazut tarifele sau au inclus mai multe servicii in acelasi pret pentru a contracara scaderile de trafic. "Cand te confrunti cu o criza economica, toata presiunea e pe bugete", a precizat Draghici.
CBRE Eurisko a inregistrat in 2007 o cifra de afaceri de 14,4 milioane de euro, datele pe 2008 urmand a fi facute publice in perioada urmatoare. Reprezentantii companiei nu ofera insa informatii privind ponderea incasarilor din consultanta in industria hoteliera in totalul veniturilor si nici date despre portofoliul de clienti pe acest segment.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO