Companii

Vreţi să vă schimbaţi jobul după Paşte? Şapte sfaturi pe care trebuie să le luaţi în considerare

Vreţi să vă schimbaţi jobul după Paşte? Şapte sfaturi pe care trebuie să le luaţi în considerare

Foto: Shutterstock

Autor: Adelina Mihai

17.04.2012, 11:10 3357

Cei care vor să îşi schimbe locul de muncă au toate motivele să îşi încerce norocul cu mai mult entuziasm după perioada de relaxare din preajma sărbătorilor pascale, iar apropierea sezonului estival înseamnă oportunităţi interesante pentru cei care lucrează în hoteluri şi restaurante, transport, divertisment, comunicaţii, micul comerţ, comerţul ambulant şi construcţii.

"Pentru cei aflaţi în zona de litoral şi de munte, aprilie/mai înseamnă începutul unui nou sezon de business. Numărul de oferte de locuri de muncă pe durată determinată va creşte exponenţial, cei care dispun de flexibilitate (fie în termeni de relocare pe termen scurt pe litoral de exemplu, fie în termeni de timp) pot profita din plin de aceste oportunităţi. Terasele şi industria de divertisment şi alimentaţie din marile oraşe vor aduce iarăşi numeroase locuri de muncă pentru cei care nu se pot deplasa către zonele turistice", este de părere Sorin Faur, directorul diviziilor de resurse umane şi outsourcing în cadrul firmei de audit şi consultanţă fiscală BDO. Din această poziţie, el care coordonează activitatea de resurse umane a companiei din nouă ţări (România, Albania, Bulgaria, Croaţia, Serbia, Slovenia, Grecia, Turcia şi Kosovo).

Pentru că perioada de criză a determinat o competiţie mai acută în rândul celor care îşi caută un nou loc de muncă, Sorin Faur propune şapte sfaturi care pot creşte şansele de angajare ale celor care vor să-şi schimbe jobul după sărbătorile pascale:

1. Folosiţi toate metodele de căutare, de la Facebook la anunţuri de muncă publicitate

Căutaţi şi pregătiţi-vă din timp, nu lăsaţi totul pe ultimul minut: ofertele de muncă încep să apară, angajatorii încep să se uite în piaţă: cine nu este pregătit să înceapă de a doua zi s-ar putea să fie lăsat la urmă. Nu rataţi nicio sursă de informare, nu este bine să aveţi prejudecăţi: internet, site-uri de recrutare, site-uri de socializare, ziare, reviste, anunţuri de mică publicitate, cunoştinţe şi desigur anunţuri lipite direct pe geam la angajator... toate trebuie luate în calcul.

2. Documentaţi-vă!

Aflaţi tot ce se poate afla despre angajator, încercaţi să înţelegeţi nu doar activitatea pe care o desfăşoară, ci şi elementele de specific (cum merge piaţa, cine sunt concurenţii, care sunt obiectivele sezonului, ce este diferit anul acesta de cel anterior, care sunt problemele specifice etc.). Acest fapt va crea din start un dialog mai bun cu angajatorul şi o relaţie emoţională pozitivă: puneţi-vă în locul angajatorului: cum ar fi să aveţi o lungă serie de discuţii identice şi plictisitoare cu aceleaşi întrebări şi răspunsuri standard? Ca să poţi purta o discuţie inteligentă trebuie să fii avizat în domeniul respectiv.


3. Exersaţi un interviu de angajare cu prietenii

Faceţi-vă temele, pregătiţi interviul din timp, împreună cu un CV bine făcut! Simulaţi un interviu cu prietenii, mai ales pentru cei fără experienţă. Prima impresie contează şi cei care nu îşi pot stăpâni emoţiile vor avea de pierdut. Chiar dacă la rândul lor prietenii nu sunt "experţi" în interviuri şi tot vă vor putea ajuta cu o serie de detalii ce ţin de prezentare care "se văd" şi care pot fi corectate usor (ţinuta, vocea, privirea, postura, limbajul nonverbal etc.). Rugaţi-i să vă pună întrebări, să vă provoace, ei au voie pentru că vă sunt prieteni. Angajatorul s-ar putea să fie mult mai tranşant.

4. Bucuraţi-vă ca şi când aţi fi obţinut noul job!

Fiţi motivaţi şi entuziaşti! Zâmbetul, energia şi atitudinea contează. O privire plictisită din dorinţa de a arăta stăpânire de sine sau, din contră, "disperarea" de a căpăta jobul sunt printre factorii siguri ai ratării jobului. Motivaţia şi energia trebuie să fie naturale, neforţate.


5. Mândriţi-vă cu proiectele la care aţi lucrat

Gândiţi-vă ce anume din ce aţi făcut vă poate ajuta, care sunt atuurile pe care le puteţi prezenta, cum vă puteti valorifica experienţa! Contează foarte mult să poţi răspunde rapid şi fără ezitări la întrebări de genul "Spune-mi care a fost contribuţia ta specifică la locul de muncă anterior, ce anume te recomandă"? Foarte multor candidaţi le este greu să spună ce au realizat la ultimul loc de muncă, care au fost realizările cu care se pot mândri şi răspund de fapt cu ce au făcut, dovedind că nu au conştiinţa propriului job decât dintr-o perspectivă de execuţie ori de multe, ori angajatorii caută oameni cu iniţiativă şi prezenţă de spirit care să le crească valoarea.

6. Gândiţi-vă la nivelul salarial dorit

Deşi nu va fi poate nicio negociere, ci doar o ofertă de tipul "acceptă sau pleacă", este important să vă gândiţi la nivelul salarial dorit. Depinde desigur de activitate, de ofertă, de cât de mult vă doriţi jobul dar răspunsul trebuie să fie clar şi coerent.


7. Relaxaţi-vă!

Paştele este întotdeauna o ocazie de înnoire şi clarificare! Folosiţi această oportunitate de a vă regăsi echilibrul interior, liniştea şi pacea sufletească. Stabiliţi-vă obiective clare, echilibrul în sine trebuie să fie unul dintre ele. Este bine ca "ecuaţia" zilei să cuprindă pe lângă ceea ce "trebuie" făcut (fie că vrem, fie că nu vrem) una- două activităţi care ne fac plăcere şi una- două activităţi care ne dezvoltă. Mulţi oameni îşi petrec 99% din zi cu activităţi doar din categoria "trebuie". Oricât ar fi de greu sau de grele timpurile, fără acest echilibru interior, fără regăsirea de sine, nimic nu este posibil. Perioada sărbătorilor trebuie să fie o perioadă de încărcare energetică, de bucurie alături de familie şi de calm peste tot stresul acumulat până la zi. Acest tip de stres se vede şi erodează încrederea de sine, prezenţa de spirit, calitatea comunicării şi "chimia" cu interlocutorul. După această perioadă ar trebui să fiţi mai puţin încrâncenaţi, dar mai vioi pentru ca energia pe care o transmiteţi să fie una pozitivă!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO