Companii

Willbrook Management declara Romania un subiect inchis, din cauza frustrarilor adunate in cazul Cathedral Plaza

Willbrook Management declara Romania un subiect inchis, din cauza frustrarilor adunate in cazul Cathedral Plaza

Daiana Voicu, managing director al Willbrook Management: Este greu de prognozat o mecanica a pietei in conditiile actuale si ne ingrijoreaza faptul ca dupa sase luni de la declansarea crizei pe piata locala inca nu intrevedem solutii de a iesi din ea. Atipicitatea acestei crize ne face si pe noi sa nu putem facem prognoze referitoare la criza pana la sfarsitul anului

04.03.2009, 00:00 2070

Britanicii vor continua investitiile doar la cele cinci proiecte pe care le au deja in constructie, cu o valoare totala de peste 300 mil. euro, urmand ca restul sa fie blocate, chiar daca majoritatea au deja terenurile achizitionate.

"Piata romaneasca este un subiect inchis pentru noi din punct de vedere investitional. Avem cinci proiecte in executie, inclusiv Cathedral Plaza, pe care le vom continua. Valoarea totala a investitiilor aflate in derulare se ridica la peste 300 de milioane de euro pana in 2010", a declarat pentru ZF Daiana Voicu, managing director al Willbrook Management, care este implicat in dezvoltarea a 25 de proiecte pe piata locala.
Reprezentantii companiei nu au precizat ce vor face cu celelalte 20 de proiecte la care nu au inceput lucrarile de constructie, decizia fiind legata de evolutia procesului in cazul Cathedral Plaza.
Britanicii se ocupa de dezvoltarea proiectului Cathedral Plaza, langa Catedrala Sfantul Iosif din Capitala, a carui constructie a fost suspendata in iulie 2007, printr-o decizie a Curtii de Apel Craiova in iulie 2007, in urma unui proces deschis de Arhiepiscopia Romano-Catolica. Investitorul in acest proiect este compania americana Millennium Building Development, detinuta de fondul de investitii american Miller Global.
Tribunalul Dambovita a decis la inceputul acestei saptamani sa anuleze autorizatia de construire a cladirii Cathedral Plaza din vecinatatea catedralei Sfantul Iosif din centrul Bucurestiului, admitand in parte cererea arhiepiscopiei romano-catolice care a contestat avizul acordat de Primaria Sectorului 1. Sentinta acorda investitorului dreptul de a face recurs, reprezentantii firmei Millennium Building Development, parte a grupului Willbrook, declarand ca intentioneaza sa atace sentinta. Instanta a respins cererea arhiepiscopiei de a primi daune daune morale si plata cheltuielilor de judecata din partea firmei Millennium.
"Cathedral Plaza este o rusine mare a sistemului administrativ local. Este un proiect autorizat si semnat de primarul Chiliman, iar la doi ani de la inceperea constructiei, cand cladirea este deja ridicata, ne aflam intr-un litigiu care trebuie sa stabileasca daca primarul Chiliman avea sau nu dreptul sa semneze o autorizatie de constructie. Noi ca dezvoltator international n-am mai intalnit o situatie mai jenanta, in niciuna din tarile in care suntem prezenti. Arhiepiscopia Romano- Catolica a putut sa se foloseasca de inexactitatile legilor romanesti si ne-a dat in judecata", explica Voicu. Reprezentantii Arhiepiscopiei Romano-Catolice au declarat dupa ce au intentat procesul impotriva Willbrook Management ca dezvoltatorul nu avea toate autorizatiile cerute de lege si ca alte acuzatii aduse la adresa lor sunt false si defaimatoare.
Potrivit managerului Willbrook, un dezvoltator care vrea sa duca la bun sfarsit un proiect trebuie sa escaladeze niste situatii nefiresti - de la minimul de infrastructura pe care administratiile locale ar trebui sa il asigure pana la indarjirea primariilor de a nu elibera la timp autorizatia de constructie si de a pune obstacole in procesul de aprobare si avizare.
Cele cinci proiecte pe care le are in derulare Willbrook Management sunt Platinum Business and Convention Center (proiect de birouri si centru de conferinte), Oxford Gardens si Soho Residence (proiect rezidential de lux), Cathedral Plaza (proiect de birouri) si Tomis Mall (modernizare centru comercial).
"In total, avem circa 25 de proiecte in plan, in Bucuresti, Timisoara sau Brasov, aflate in diferite stadii, insa nu le vom ataca cu acelasi avant ca pe celelalte, tocmai din cauza frustrarii pe care ne-a creat-o Cathedral Plaza, dar si din cauza crizei de pe piata imobiliara", explica managerul Willbrook. Compania detine si hotelul Teleferic din Brasov, pe care urma sa-l transforme intr-unul de cinci stele. Reprezentantii companiei sustin ca au resurse necesare pentru a finaliza proiectele incepute si ca s-au pregatit pentru criza financiara inca de anul trecut.
"Ne simtim protejati de criza internationala si proiectele noastre sunt spre o directie buna si nu suntem expusi pentru ca avem finantare. Avem o perioada de doi ani in care sa le construim si sa le finalizam. Ne-am pregatit pentru criza, am ordonat proiectele in asa fel incat sa nu lasam nicio portita unui eventual blocaj. Se lucreaza la toate proiectele pe care le-am inceput, unele sunt la nivel de structura", afirma Voicu.
Unul dintre cele mai mari proiecte ale companiei, Platinum Business and Convention Center, situat langa DN1, este deja la nivel de structura, urmand ca lucrarile de constructie sa fie finalizate pana la sfarsitul anului. Valoarea investitiei se ridica la circa 100 de milioane de euro, iar suprafata construita a proiectului se ridica la 80.000 de metri patrati. "La proiectul Platinum am mers pe o campanie destul de slaba de preinchiriere, pentru ca nu am presat foarte tare avand in vedere ca nu este finalizat. Nu ne grabim, preinchirierea afecteaza rezultatul final al cladirii, pentru ca nu se poate face o negociere avantajoasa", spune Voicu.
In conditiile de criza economica, marile corporatii vor reduce cheltuielile si implicit sumele alocate chiriilor, situatie in care numarul proiectelor finite se va reduce si multe dintre ele vor ramane doar pe hartie. "Pana in 2010 nu mai intrevad mari lansari de proiecte, nu mai sunt multe proiecte fezabile care vor fi duse la bun sfarsit.
"Este greu de prognozat o mecanica a pietei in conditiile actuale si ne ingrijoreaza faptul ca dupa sase luni de la declansarea crizei pe piata locala inca nu intrevedem solutii de a iesi din ea. Atipicitatea acestei crize ne face si pe noi sa nu putem facem prognoze referitoare la criza pana la sfarsitul anului", considera Voicu.
Un alt proiect al companiei aflat in derulare este complexul rezidential Oxford Gardens, dezvoltat in urma unei investitii de 165 de milioane de euro, in Pipera, langa Scoala Americana.
"La acest proiect au fost finalizate structurile si infrastructura si se lucreaza la finisaje, urmand ca pana la sfarsitul anului sa fie finalizat. Am vandut 20% din locuinte, alte 20% fiind scoase la inchiriere", spune Voicu.
Chiria in cadrul Oxford Gardens se va ridica la circa 3.500-4.000 de euro pe luna, iar pretul mediu pentru achizitionarea unei locuinte va fi de 700.000-800.000 de euro (cea mai scumpa locuinta ajunge la 1,2 milioane de euro), insa cea mai mare parte a proiectului va fi inchiriata.
"In prezent cele mai multe optiuni pentru a schimba locuinta sunt de mutare dintr-un bloc comunist intr-un bloc care are un termopan si o gresie mai bune, insa confortul este similar. A crescut foarte mult cererea pentru complexuri rezidentiale exclusiviste, mai ales in contextul crizei, cand infractionalitatea este in crestere. Unul dintre primele criterii pe care le au cumparatorii cand achizitioneaza o locuinta este gradul de securitate", explica Voicu.
Compania Willbrook Management a fost infiintata in Marea Britanie cu scopul de a investi pe piete din Europa Centrala si de Est, precum Romania, Georgia, Letonia, Cehia, Polonia sau Bulgaria. Potrivit celor mai recente date existente, principalii actionari ai Willbrook sunt patru fonduri de investitii, doua britanice si doua din SUA, iar valoarea totala a investitiilor aflate in derulare se ridica la 6 mld. euro.
 
Proiecte de 300 mil. euro
 
  • Platinum Business and Convention Center - proiect de birouri si centru de conferinte
  • Oxford Gardens - proiect rezidential de lux
  • Soho Residence - proiect rezidential de lux
  • Cathedral Plaza - proiect de birouri
  • Tomis Mall - modernizare centru comercial
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO