Companii

Wind Expert: Rata de succes a unui proiect eolian este in medie de 20-30%

21.09.2008, 15:15 108

Rata de succes a unui proiect eolian este de aproximativ 20%, cea mai dificila parte a realizarii unui parc de turbine eoliene fiind achizitionarea terenului din cauza gradului de fragmentare foarte accentuat al proprietatii. De la idee pana la prima secunda de functionare a unui astfel de proiect pot trece si peste patru ani. Multi investitori, cu sau fara experienta, au anuntat investitii de miliarde in mii de MW bazati pe puterea vantului, dar foarte putini vor avea succes in acest miraj, spune reprezentantul celei mai mari companii romanesti de consultanta in domeniu, Wind Expert.

 Alexandru Teodorescu (30 de ani) a participat la instalarea primei turbine eoliene din Romania, cea de la Ploiesti, mutata in prezent la Topolog, interesul pentru businessul cu energia produsa din aceasta sursa fiind prezent inca din 2003. Acum, Teodorescu conduce cea mai importanta firma romaneasca ce ofera consultanta in domeniul proiectelor de energie eoliana care anul acesta ar putea ajunge la afaceri de 7 milioane de euro.
"Suntem in domeniu din 2003, dar firma a luat nastere de abia in 2007, ca urmare a cererii pentru acest tip de servicii", spune Teodorescu.
In prezent, echipa Wind Expert numara 18 angajati, dar personalul urmeaza sa creasca. Majoritatea sunt luati de pe bancile facultatii si formati in cadrul companiei, pentru ca deocamdata nu exista cursuri specializate pe tema energiilor regenerabile. "Este o adevarata provocare sa gasesti forta de munca specializata in acest segment. Nu exista specialisti, trebuie sa ti-i formezi. Am atras studenti de pe bancile facultatii si am ajuns acum la 18 angajati, procesul de crestere al personalului fiind aproape permanent", spune directorul general al Wind Expert.
Decizia de a infiinta aceasta companie pe piata locala a venit ca urmare a tendintelor inregistrate pe pietele europene, mult mai avansate in ceea ce priveste dezvoltarea de energii regenerabile fata de ceea ce se intampla in Romania.
"Cand am luat decizia infiintarii acestei companii, ne-am inspirat din piata europeana a energiei eoliene. Piete clasice, cum ar fi cea din Germania, Anglia sau Danemarca, au devenit saturate si era doar o problema de timp pana cand investitorii urmau sa-si orienteze fondurile spre alte locatii. Romania are cel mai mare potential eolian din regiune si era normal sa devina o zona fierbinte pentru astfel de investitii. Am anticipat putin nevoile companiilor si de aceea am pus pe picioare aceasta firma", explica Teodorescu. Wind Expert asigura o serie intreaga de servicii care pornesc de la evaluarea potentialului eolian pana la operarea intregului proiect. Pana in prezent, compania a livrat proiecte cu o capacitate de 297 MW care sunt complet autorizati si in urmatorii 3-5 ani are deja contractati 800 MW.
"Cea mai dificila problema in realizarea unui proiect eolian este achizitia terenului. Gradul de fragmentare foarte accentuat al proprietatii, gasirea si convingerea proprietarilor, documentatia necesara sunt adevaratele provocari care stau in fata oricarui proiect eolian", spune Teodorescu. Reprezentantul Wind Expert avertizeaza si asupra gradului destul de redus al sanselor de reusita pentru proiectele eoliene. De exemplu, reprezentantii Transelectrica, operatorul sistemului national de transport, au declarat recent ca pana acum a primit solicitari de racordare pentru 12.000 MW. Compania a mai spus un lucru: doar 25% dintre proiecte se vor realiza.
"Rata de succes a unui proiect este in medie la nivel european de aproximativ 20-30% si aceasta rata va fi preluata si de piata locala. Foarte multi dezvoltatori de astfel de proiecte nu au luat in calcul zonele protejate sau limitarile de capacitate, ceea ce poate determina insuccesul unei investitii. Este un miraj ceea ce se intampla acum, acela al posibilitatilor nelimitate de a investi in segmentul energiei eoliene", spune Teodorescu. Reprezentantul Wind Expert a precizat ca atunci cand a pus bazele companiei, in portofoliu se aflau 6-7 proiecte, din care acum au mai ramas in curs de finalizare doar 2.
"Majoritatea celor prezenti pe aceasta piata sunt dezvoltatori care pornesc pe acest drum cu gandul de a vinde ulterior proiectele. Desi s-au anuntat pana acum mii si mii de MW, cred ca in urmatorii 3-5 ani numai 800-1.000 MW vor fi in realitate instalati si asta nu din cauza lipsei de proiecte, ci din cauza lipsei posibilitatilor de conectare la retea", explica directorul Wind Expert. El a mai precizat ca perioada de timp care se scurge de obicei intre momentul de inceput si finalizarea unui proiect in acest segment poate depasi chiar si patru ani.
"In medie, realizarea unui proiect dureaza aproximativ 4 ani de la faza de masuratori pana la primul MWh livrat in sistem", spune Teodorescu.
Potrivit acestuia, investitia intr-un MW de capacitate pe eolian se ridica la aproximativ 1,5-1,7 milioane de euro, costurile fiind dependente de locatie si de potentialul eolian al acesteia.
"In medie, echipamentele reprezinta circa 80% din costurile totale, in timp ce partea de consultanta este intre 5-13% din valoarea proiectului", a mai precizat Teodorescu.
Chiar daca majoritatea investitiilor anuntate vizeaza zona Dobrogei, reprezentantii Wind Expert, spun ca mai ales dupa ce proiectul de 600 MW pe care cehii de la CEZ urmeaza sa-l realizeze in acea regiune, investitorii ar trebui sa se reorienteze.
"Din cei 800 MW pe care ii avem noi contractati, doar 10-15% sunt in Dobrogea. Am inceput sa analizam si alte zone, cum ar fi Braila, Galati sau regiunea Moldovei. Dobrogea devine destul de ocupata, capacitatea de transport a energiei catre restul tarii fiind redusa", explica Teodorescu.
Pana in prezent, cele mai importante proiecte anuntate vor fi dezvoltate de companii precum CEZ Romania, Iberdrola (Spania) sau Enel (Italia).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO