Companii

Yazaki creează 1.000 de noi locuri de muncă la Caracal pentru a livra către Ford

Yazaki creează 1.000 de noi locuri de muncă la Caracal pentru a livra către Ford

Autor: Bogdan Alecu

07.10.2011, 00:02 6957

Yazaki România, unul dintre principalii producători de componente auto de pe piaţa locală, care a investit peste 85 mil. euro în România şi are 5.000 de angajaţi, a investit 2 mil. euro într-o nouă fabrică la Caracal, care va livra de anul viitor cablaje pentru modelul Ford B-Max asamblat la Craiova. Până în primul trimestru din 2012 investiţia de la Caracal va creşte la 4 mil. euro, liniile de producţie pentru componentele viitorului B-Max fiind deja instalate.

Producţia la Caracal a demarat în luna martie a acestui an, în prezent acolo fiind produse cablaje pentru modelul Ford Fiesta asamblat în Germania, la Koln.

Raportat la celelalte investiţii realizate de furnizori ai Ford, cum este greenfieldul IAC Group de la Balş în care americanii au investit 58 mil. euro sau chiar cele din interiorul platformei industriale Ford Craiova precum Johnson Controls care investeşte 10 mil. euro, cea din Caracal este de dimensiuni mai mici, dar cu un impact mai mare asupra mediului local pe fondul numărului mai mare de salariaţi. Spre exemplu, la IAC vor lucra 400 de salariaţi atunci când fabrica va produce la capacitate maximă, iar Johnson Controls aproximativ 200.

În cadrul evenimentului au fost prezenţi atât cei din conducerea Yazaki Europa şi România, dar şi primul ministru Emil Boc, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, Constantin Stroe, preşedintele Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România (ACAROM) şi vicepreşedinte al Dacia dar şi Ian Gijsen, preşedintele Ford România şi şef al fabricii de la Craiova.

Potrivit declaraţiilor lui Jorge Damasceno, directorul general Yazaki România, la noua fabrică lucrează deja peste 500 de salariaţi, urmând ca anul viitor numărul acestora să crească la 1.000, cu 200 mai mult decât planurile iniţiale ale japonezilor.

"Estimăm o creştere de 20-25% a businessului Yazaki în România anul viitor pe fondul noii fabrici din Caracal. Vom demara producţia pentru Ford România la începutul anului viitor. Anul viitor vom produce în continuare şi pentru Fiesta în paralel cu B-Max. Momentan nu există planuri pentru alte modele Ford, dar dacă vor exista oportunităţi le vom lua în calcul", a spus şeful Yazaki România.

Pentru anul acesta japonezii estimează o cifră de afaceri similară cu cea de anul trecut, dar un profit mai mic având în vedere investiţiile realizate.

"Vom continua investiţiile în România. Toate semnele din piaţă indică faptul că vom dezvolta businessul de aici. Avem resurse, forţă de muncă iar industria auto este tot mai puternică în România", a declarat Damasceno.

Vârsta medie a angajaţilor noii fabrici din Caracal este de sub 30 de ani, iar salariile acestora sunt "similare celor din alte fabrici de componente auto", conform oficialor. Potrivit unor surse din piaţă,media salariilor din fabrica de la Caracal este de sub 1.000 de lei.

Profitul net înregistrat anul trecut de producătorul japonez de cablaje auto Yazaki România a ajuns la 41,3 mil. lei (circa 10 mil. euro), nivel aproape dublu faţă de câştigul obţinut în anul anterior.

Yazaki România a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 123,3 mil. euro, în scădere cu 4% faţă de anul anterior, potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice. Pe lângă fabrica de cablaje auto de la Ploieşti, administrată de compania Yazaki România, japonezii mai deţin pe piaţa locală o unitate la Arad, plus cea nouă de la Caracal.

Yazaki Component Technology, compania care administrează fabrica de cablaje auto din Arad a încheiat exerciţiul financiar din anul trecut cu vânzări totale de circa 400 mil. lei (circa 95 mil. euro) şi cu un număr mediu de 682 de angajaţi. Compania şi-a bugetat pentru acest an o creştere cu până la 20% a afacerilor faţă de 2010.

Totodată, japonezii intenţionează să crească în acest an capacitatea fabricii din Arad cu 10-20% datorită noilor contracte obţinute cu Volvo, Jaguar Land Rover, PSA sau Continental, în acest sens fiind bugetate investiţii de aproximativ 10 mil. euro. Grupul Yazaki numără la nivel global 154 de companii afiliate în 38 de ţări şi peste 200.000 de angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO