Companii

Zara deschide primul magazin din Piteşti într-o clădire veche de peste un secol

Zara deschide primul magazin din Piteşti într-o clădire veche de peste un secol
26.08.2010, 23:58 3774

Retailerul spaniol Inditex, care deţine brandul Zara, vadeschide până la finalul aces­tui an primul său magazin în Piteştiîntr-o clădire veche de peste 110 ani plasată în centrul oraşului,potrivit informaţiilor din piaţă.
Din calculele ZF, deschiderea maga­zinului, care se va întinde pe osuprafaţă de peste 1.000 de metri pătraţi, va necesita peste douămilioane de euro, ţinând cont că spaniolii inves­tesc în medie2.000 de euro pe metru pătrat în amenajarea noilor unităţi.
Reprezentanţii companiei au confirmat noua deschidere, dar nu auoferit alte detalii cum ar fi investiţia sau planurile de vânzăripentru magazinul din Piteşti. Inditex a încheiat 2009 cu afaceri decirca 75 mil. euro, con­tribuţia cea mai mare, de circa 46 mil.euro, venind din par­tea Zara, care are circa 400 deangajaţi.
Zara este printre cele mai profitabile branduri de fashion prezenteîn România, com­pania care operează magazinele rapor­tând în 2009un profit brut de 45 mil. lei (aproape 11 mil. euro), potrivitdatelor Re­gis­trului Comerţului, adică o marjă brută de peste 20%,extrem de ridicată în retailul local.
De la restaurant la magazin universal
Clădirea aleasă, care a aparţinut familiei Forstiropol, a trecut,în urmă cu 60 de ani, în administrarea statului, iar din 1994 estedeţinută de compania Cardinal Triumf, firmă privatizată la aceavreme prin metoda MEBO (privatizare în masă prin care salariaţiifirmei devin acţionari).
În prezent, Cardinal Triumf este controlată de Doru Pavel (33,3%),Gheor­ghe Miu (33,3%) şi Constantin Oprea (33,3%), potrivit datelorde la Registrul Comerţului.
Mulţi ani, în clădire a funcţionat restaurantul Argeş, dar înultimul timp obiectul de activitate era de magazin uni­versal. "Laparter era deschis un magazin TimeOut, unul de bijuterii şi unul detelefonie mobilă, iar la etaj mai multe standuri de confecţii.Toate s-au închis pe rând, iar spaţiile au rămas goale", spuneFlorentina Iagăru, care locuieşte în Piteşti în apropiereaviitorului magazin Zara.
"După ce au expirat con­tractele chiriaşilor nu le-am maiprelungit, întrucât am încheiat contract cu Inditex. Foştiichiriaşi au părăsit spaţiile comerciale înainte ca retailerul săînceapă renovarea clădirii. Până să vină Zara, nimeni nu întreba deun spaţiu comercial în interiorul acestei clădiri", este de părereun reprezentant al Cardinal Triumf.
Acesta este al doilea spaţiu comercial stradal în care spanioliideschid un magazin Zara la nivel local, primul fiind cel de laparterul Unirea Shopping Center, deschis în prima parte a lui2009.
De asemenea este primul magazin care va fi inaugurat într-o clădireistorică, ur­mând strategia trasată la nivel internaţional decompanie.

Strategia Zara
"Inditex este interesată de spaţii stradale. În plus, caută clădirimonument pe care să le preia, să le renoveze şi să deschidă subbrandurile pe care le deţine", spunea anterior Ilan Laufer,director general al companiei de consultanţă imobiliară RetailGroup, întrebat fiind de strategia de expansiune a grupului dinSpania.
Multe din magazinele Zara sunt deschise la nivel internaţional înclădiri istorice, fie că vorbim de Franţa, Austria, Germania,Spania sau Italia, Amacio Ortega Gaona, preşedintele şi fondatorulInditex, fiind unul dintre membrii UNESCO.
Clădirea din Piteşti este în prezent în re­novare, compania GoaInvest ocupându-se de efectuarea lucrărilor de construcţie. Aceeaşifirmă apare şi pe panoul atârnat pe unul dintre pereţii exterioriai Unirea Shopping Center din Bucureşti, care anunţă amenajarea şideschiderea magazinului Bershka, brand aflat tot în portofoliulspaniolilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO