Zece sperante in imobiliare: cine ar putea incepe investitii de jumatate de miliard de euro in acest an

31 mai 2010 Autor: Cristi Moga

Alexander Hergan, administratorul grupului Avrig 35, a anuntat ca va incepe in acest an o investitie de 80 mil. euro in proiectul Pallady Shopping Center din Capitala

Vezi galeria foto Alexander Hergan, administratorul grupului Avrig 35, a anuntat ca va incepe in acest an o investitie de 80 mil. euro in proiectul Pallady Shopping Center din Capitala

Numarul santierelor de constructii active scade de la o saptamana la alta. Unii dezvoltatori opresc lucrarile, in timp ce altii finalizeaza investitiile. De unde ar putea veni totusi in acest an cerere pentru materiale de constructii si muncitori din domeniul privat?

Actuala stare de incertitudine asupra intregii economii face ca orice pronostic pozitiv asupra pietei imobiliare sa fie hazardat. Nicio investitie nu mai este sigura atata timp cat este clar ca in urmatoarea perioada vor fi luate masuri care vor duce intr-un final la reducerea puterii de cumparare.

Totusi, zece proiecte sunt programate sa inceapa in acest an, contrar tendintei din piata, dezvoltatorii urmand sa aloce mai mult de jumatate de miliard de euro pentru realizarea acestor proiecte, scrie revista Business Construct. Daca pe rezidential inca este liniste, in zona birourilor si mai ales a centrelor comerciale, o serie de companii sunt in blocstarturi pentru noi investitii.

Unii depind de autorizatii, altii de chiriasi, majoritatea de banci si cu totii stau cu ochii pe mersul economiei.

Nu se mai vorbeste de megaproiectele de 500 de milioane de euro sau un miliard de euro, ci de pasi mai mici, impulsionati de multe ori chiar de catre retaileri.

Acesta este cazul celor mai mari doua investitii programate sa inceapa in vara acestui an: proiectele comerciale Pallady Shopping Center din Titan si Coresi din Brasov, care si-au asigurat in acest an semnatura francezilor de la Auchan pentru operarea unui hipermarket in cele doua centre de retail la care lucrarile de constructie sunt programate sa inceapa in vara acestui an.

Niciunul dintre cei doi dezvoltatori nu mizeaza pe obtinerea unei finantari bancare, banii pentru aceste investitii urmand a proveni in primul rand din fonduri atrase din strainatate.

Retailerii vor sa se extinda

"Nu incepem acest proiect ca vrem noi. Il incepem ca piata ne spune - retaileri ca Auchan si Decathlon - care continua sa se extinda. Pretul materialelor de constructie a scazut cu 30-40%, iar acest lucru ne permite o reducere a chiriilor", spunea Alexander Hergan, directorul grupului de firme Avrig 35, la evenimentul de lansare a proiectului de 80 de milioane de euro Pallady Shopping Center.

Zona de est a Capitalei a fost neglijata in ultimii ani de catre retaileri, majoritatea investitiilor fiind concentrate in sud si in vest, catre autostrada spre Pitesti.

Recent, in zona, nemtii de la Metro au inaugurat un magazin cash & carry si un hipermarket Real, dar consultantii apreciaza ca zona mai poate absorbi si alte investitii similare. In Brasov competitia este mult mai acerba. Investitorii de la Centerra trebuie sa prinda primul tren in ceea ce priveste proiectele comerciale, in conditiile in care si polonezii de la Echo nu au renuntat la ideea de a construi mallul Korona, iar spaniolii de la Riofisa dau semne ca s-ar intoarce in piata pentru un proiect in acelasi oras.

Dupa ce au platit aproape 80 de milioane de euro pentru fosta platforma Tractorul, zona comerciala pare acum cea mai la indemana, iar realizarea unei investitii de 110 milioane de euro ar putea taia din elanul investitorilor.

Revine Immoeast?

Tot in zona centrelor comerciale, austriecii de la Immoeast ar putea reveni in piata in acest an pentru continuarea a doua investitii blocate la jumatate - Euromall Galati si West Gate Center Craiova.

Dupa ce in urma cu un an si jumatate austriecii au stopat aproape complet investitiile in cele doua proiecte de 150 de milioane de euro, in primavara acestui an Immoeast a venit cu aproximativ 15 milioane de euro pentru a deveni actionar unic al mallurilor.

Companiile care au inceput dezvoltarea celor doua proiecte - Trio Holding si Euromall - ar putea relua lucrarile la un ritm care sa permita deschiderea proiectelor in toamna anului viitor. In paralel, austriecii au recrutat primii manageri romani responsabili cu dezvoltarea proiectelor locale, al caror scop principal este acelasi: continuarea proiectelor din Craiova si Galati.

De ce ar face acest lucru? Zeci de milioane de euro au fost deja investiti in aceste proiecte. In plus, cu circa 300.000 de locuitori fiecare, Galati si Craiova sunt cele mai mari orase din Romania in care nu au fost finalizate in ultimii ani malluri.

Extinderi in parcuri de retail

Inaugurate in 2008, doua dintre cele mai mari parcuri comerciale din Romania vor intra in aceasta vara intr-o noua etapa de extindere. Astfel, in timp ce Gabriel Popoviciu va aloca 22 mil. euro pentru realizarea unui cinematograf si a unei zone de entertainment in cadrul proiectului din Baneasa, cipriotii de la Omilos isi propun sa investeasca 25 mil. euro pentru constructia unui mall in cadrul proiectului ERA Shopping Park din Iasi. Ambii dezvoltatori apeleaza la credite bancare de la consortiile de banci care au finantat si primele faze de dezvoltare pentru a realiza faze complementare ale megaproiectelor, intarindu-si astfel pozitia in raport cu competitorii.

Actionarii si bancile au mizat pe cele doua proiecte circa 300 de milioane de euro, astfel ca o investitie suplimentara de circa 50 de milioane de euro poate fi justificata de faptul ca Baneasa a resimtit in ultimii doi ani lipsa unei zone de distractii, in timp ce proiectul de la Iasi are nevoie de noi investitii pentru a reusi sa atraga un numar mai ridicat de vizitatori in afara orasului. Un prim pas in acest sens va fi realizat pana la sfarsitul acestui an de catre retailerul Decathlon, care va deschide un magazin de articole sportive in cadrul proiectului.

200 mil. euro in birouri in Bucuresti

Piata birourilor din Bucuresti pare in prezent complet neatractiva pentru investitii: circa 300.000 de metri patrati de birouri sunt goale, iar chiriile au scazut chiar si cu 40% in unele zone din oras.

Intr-o serie de proiecte ar putea fi totusi investiti bani in acest an, in proiecte deja incepute sau construite in modelul "build to suit", la cererea companiei care urmeaza sa il foloseasca. In aceasta categorie intra proiectul care va fi construit pe Bulevardul Expozitiei pentru UniCredit Tiriac Bank, in urma unei investitii de circa 20 de milioane de euro, si ar putea intra si proiectul Raiffeisen Evolution de la statia de metrou Aurel Vlaicu, in conditiile in care austriecii cauta sa isi faca un sediu propriu pentru subsidiara locala a grupului bancar.

Pe de alta parte, Ion Radulea, proprietarul platformei Semanatoarea din vestul Capitalei, asteapta cu fundatia deja sapata obtinerea unei finantari bancare pentru inceperea constructiei la cea de-a doua etapa a proiectului Sema Parc. De ce credit are Radulea nevoie? Aproximativ 40 de milioane de euro.

Un alt investitor care ar putea sa mai aloce in acest an fonduri pentru investitii in birouri este Anchor Grup, care isi propune sa continue lucrarile la imobilul Anchor Plaza Metropol. Investitia totala - 50 de milioane de euro. Principala conditie? Chiriasii, care la randul lor asteapta revenirea cresterii economice.

Ce proiecte ar putea avea bani

110 mil. euro este investitia estimata in realizarea proiectului comercial Coresi din Brasov. Finalizarea primei etape este programata in toamna anului viitor;

80 mil. euro au anuntat ca vor investi Avrig 35 si Cascade in proiectul Pallady Shopping Center din Titan. Finalizare: 2012. Printre chiriasi: Auchan si Decathlon;

100 mil. euro este investitia totala in mallul West Gate Craiova. Immoeast a platit 5 milioane de euro pentru a cumpara 10% din actiuni si ar putea relua in acest an lucrarile la mallul construit pe jumatate;

70 mil. euro ar putea reprezenta investitia in cea de-a doua etapa a proiectului de birouri din cadrul Sema Parc;

50 mil. euro este investitia in Euromall Galati. Proiectul a fost anuntat inca din 2006, dar in prezent lucrarile sunt derulate "la ralanti";

50 mil. euro este valoarea totala a investitiei anuntate pentru realizarea cladirii de birouri Anchor Plaza Metropol de pe bulevardul Timisoara din Capitala;

25-30 mil. euro ar urma sa investeasca Omilos pentru constructia unui mall de 8.000 de metri patrati in cadrul proiectului ERA Shopping Park din Iasi;

22 milioane de euro au anuntat reprezentantii mallului Baneasa Shopping City ca vor investi pentru realizarea unei zone de entertainment si a unui cinematograf in proiect;

20 milioane de euro este valoarea investitiei estimata pentru cladirea de birouri in care isi va stabili noul sediu subsidiara locala a grupului UniCredit;

36 de etaje ar urma sa aiba turnul SkyTower din zona Aurel Vlaicu, care ar putea gazdui noul sediu al bancii Raiffeisen. Proiectul face parte dintr-o investitie mai ampla cifrata la 250 de milioane de euro.

Ce mai puteti citi in Business Construct (www.zf.ro/bussinesconstruct)

  • In 5 ani s-a modernizat 5% din reteaua de drumuri si cai ferate.
  • Acoperisurile, inca in ceata.
  • Zece sperante in imobiliare

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 31.05.2010

 
Cuvinte cheie:
imobiliare
, dezvoltatori
, Pallady Shopping Center
, Coresi
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide