Companii

Zece sperante in imobiliare: cine ar putea incepe investitii de jumatate de miliard de euro in acest an

Alexander Hergan, administratorul grupului Avrig 35, a anuntat ca va incepe in acest an o investitie de 80 mil. euro in proiectul Pallady Shopping Center din Capitala

Alexander Hergan, administratorul grupului Avrig 35, a anuntat ca va incepe in acest an o investitie de 80 mil. euro in proiectul Pallady Shopping Center din Capitala

31.05.2010, 00:00 84

Numarul santierelor de constructii active scade de la osaptamana la alta. Unii dezvoltatori opresc lucrarile, in timp cealtii finalizeaza investitiile. De unde ar putea veni totusi inacest an cerere pentru materiale de constructii si muncitori dindomeniul privat?

Actuala stare de incertitudine asupra intregii economii face caorice pronostic pozitiv asupra pietei imobiliare sa fie hazardat.Nicio investitie nu mai este sigura atata timp cat este clar ca inurmatoarea perioada vor fi luate masuri care vor duce intr-un finalla reducerea puterii de cumparare.

Totusi, zece proiecte sunt programate sa inceapa in acest an,contrar tendintei din piata, dezvoltatorii urmand sa aloce mai multde jumatate de miliard de euro pentru realizarea acestor proiecte,scrie revista Business Construct. Daca pe rezidential inca esteliniste, in zona birourilor si mai ales a centrelor comerciale, oserie de companii sunt in blocstarturi pentru noi investitii.

Uniidepind de autorizatii, altii de chiriasi, majoritatea de banci sicu totii stau cu ochii pe mersul economiei.

Nu se mai vorbeste de megaproiectele de 500 de milioane de eurosau un miliard de euro, ci de pasi mai mici, impulsionati de multeori chiar de catre retaileri.

Acesta este cazul celor mai mari doua investitii programate sainceapa in vara acestui an: proiectele comerciale Pallady ShoppingCenter din Titan si Coresi din Brasov, care si-au asigurat in acestan semnatura francezilor de la Auchan pentru operarea unuihipermarket in cele doua centre de retail la care lucrarile deconstructie sunt programate sa inceapa in vara acestui an.

Niciunul dintre cei doi dezvoltatori nu mizeaza pe obtinereaunei finantari bancare, banii pentru aceste investitii urmand aproveni in primul rand din fonduri atrase din strainatate.

Retailerii vor sa se extinda

"Nu incepem acest proiect ca vrem noi. Il incepem ca piata nespune - retaileri ca Auchan si Decathlon - care continua sa seextinda. Pretul materialelor de constructie a scazut cu 30-40%, iaracest lucru ne permite o reducere a chiriilor", spunea AlexanderHergan, directorul grupului de firme Avrig 35, la evenimentul delansare a proiectului de 80 de milioane de euro Pallady ShoppingCenter.

Zona de est a Capitalei a fost neglijata in ultimii ani de catreretaileri, majoritatea investitiilor fiind concentrate in sud si invest, catre autostrada spre Pitesti.

Recent, in zona, nemtii de la Metro au inaugurat un magazin cash& carry si un hipermarket Real, dar consultantii apreciaza cazona mai poate absorbi si alte investitii similare. In Brasovcompetitia este mult mai acerba. Investitorii de la Centerratrebuie sa prinda primul tren in ceea ce priveste proiectelecomerciale, in conditiile in care si polonezii de la Echo nu aurenuntat la ideea de a construi mallul Korona, iar spaniolii de laRiofisa dau semne ca s-ar intoarce in piata pentru un proiect inacelasi oras.

Dupa ce au platit aproape 80 de milioane de euro pentru fostaplatforma Tractorul, zona comerciala pare acum cea mai la indemana,iar realizarea unei investitii de 110 milioane de euro ar puteataia din elanul investitorilor.

Revine Immoeast?

Tot in zona centrelor comerciale, austriecii de la Immoeast arputea reveni in piata in acest an pentru continuarea a douainvestitii blocate la jumatate - Euromall Galati si West GateCenter Craiova.

Dupa ce in urma cu un an si jumatate austriecii au stopataproape complet investitiile in cele doua proiecte de 150 demilioane de euro, in primavara acestui an Immoeast a venit cuaproximativ 15 milioane de euro pentru a deveni actionar unic almallurilor.

Companiile care au inceput dezvoltarea celor doua proiecte -Trio Holding si Euromall - ar putea relua lucrarile la un ritm caresa permita deschiderea proiectelor in toamna anului viitor. Inparalel, austriecii au recrutat primii manageri romani responsabilicu dezvoltarea proiectelor locale, al caror scop principal esteacelasi: continuarea proiectelor din Craiova si Galati.

De ce ar face acest lucru? Zeci de milioane de euro au fost dejainvestiti in aceste proiecte. In plus, cu circa 300.000 delocuitori fiecare, Galati si Craiova sunt cele mai mari orase dinRomania in care nu au fost finalizate in ultimii ani malluri.

Extinderi in parcuri de retail

Inaugurate in 2008, doua dintre cele mai mari parcuri comercialedin Romania vor intra in aceasta vara intr-o noua etapa deextindere. Astfel, in timp ce Gabriel Popoviciu va aloca 22 mil.euro pentru realizarea unui cinematograf si a unei zone deentertainment in cadrul proiectului din Baneasa, cipriotii de laOmilos isi propun sa investeasca 25 mil. euro pentru constructiaunui mall in cadrul proiectului ERA Shopping Park din Iasi. Ambiidezvoltatori apeleaza la credite bancare de la consortiile de bancicare au finantat si primele faze de dezvoltare pentru a realizafaze complementare ale megaproiectelor, intarindu-si astfel pozitiain raport cu competitorii.

Actionarii si bancile au mizat pe cele doua proiecte circa 300de milioane de euro, astfel ca o investitie suplimentara de circa50 de milioane de euro poate fi justificata de faptul ca Baneasa aresimtit in ultimii doi ani lipsa unei zone de distractii, in timpce proiectul de la Iasi are nevoie de noi investitii pentru a reusisa atraga un numar mai ridicat de vizitatori in afara orasului. Unprim pas in acest sens va fi realizat pana la sfarsitul acestui ande catre retailerul Decathlon, care va deschide un magazin dearticole sportive in cadrul proiectului.

200 mil. euro in birouri in Bucuresti

Piata birourilor din Bucuresti pare in prezent completneatractiva pentru investitii: circa 300.000 de metri patrati debirouri sunt goale, iar chiriile au scazut chiar si cu 40% in unelezone din oras.

Intr-o serie de proiecte ar putea fi totusi investiti bani inacest an, in proiecte deja incepute sau construite in modelul"build to suit", la cererea companiei care urmeaza sa ilfoloseasca. In aceasta categorie intra proiectul care va ficonstruit pe Bulevardul Expozitiei pentru UniCredit Tiriac Bank, inurma unei investitii de circa 20 de milioane de euro, si ar puteaintra si proiectul Raiffeisen Evolution de la statia de metrouAurel Vlaicu, in conditiile in care austriecii cauta sa isi faca unsediu propriu pentru subsidiara locala a grupului bancar.

Pe de alta parte, Ion Radulea, proprietarul platformeiSemanatoarea din vestul Capitalei, asteapta cu fundatia deja sapataobtinerea unei finantari bancare pentru inceperea constructiei lacea de-a doua etapa a proiectului Sema Parc. De ce credit areRadulea nevoie? Aproximativ 40 de milioane de euro.

Un alt investitor care ar putea sa mai aloce in acest an fonduripentru investitii in birouri este Anchor Grup, care isi propune sacontinue lucrarile la imobilul Anchor Plaza Metropol. Investitiatotala - 50 de milioane de euro. Principala conditie? Chiriasii,care la randul lor asteapta revenirea cresterii economice.

Ce proiecte ar putea avea bani

110 mil. euro este investitia estimata inrealizarea proiectului comercial Coresi din Brasov. Finalizareaprimei etape este programata in toamna anului viitor;

80 mil. euro au anuntat ca vor investi Avrig 35si Cascade in proiectul Pallady Shopping Center din Titan.Finalizare: 2012. Printre chiriasi: Auchan si Decathlon;

100 mil. euro este investitia totala in mallulWest Gate Craiova. Immoeast a platit 5 milioane de euro pentru acumpara 10% din actiuni si ar putea relua in acest an lucrarile lamallul construit pe jumatate;

70 mil. euro ar putea reprezenta investitia incea de-a doua etapa a proiectului de birouri din cadrul SemaParc;

50 mil. euro este investitia in EuromallGalati. Proiectul a fost anuntat inca din 2006, dar in prezentlucrarile sunt derulate "la ralanti";

50 mil. euro este valoarea totala a investitieianuntate pentru realizarea cladirii de birouri Anchor PlazaMetropol de pe bulevardul Timisoara din Capitala;

25-30 mil. euro ar urma sa investeasca Omilospentru constructia unui mall de 8.000 de metri patrati in cadrulproiectului ERA Shopping Park din Iasi;

22 milioane de euro au anuntat reprezentantiimallului Baneasa Shopping City ca vor investi pentru realizareaunei zone de entertainment si a unui cinematograf in proiect;

20 milioane de euro este valoarea investitieiestimata pentru cladirea de birouri in care isi va stabili noulsediu subsidiara locala a grupului UniCredit;

36 de etaje ar urma sa aiba turnul SkyTower dinzona Aurel Vlaicu, care ar putea gazdui noul sediu al banciiRaiffeisen. Proiectul face parte dintr-o investitie mai amplacifrata la 250 de milioane de euro.

Ce mai puteti citi in Business Construct (www.zf.ro/bussinesconstruct)

  • In 5 ani s-a modernizat 5% din reteaua de drumuri si caiferate.
  • Acoperisurile, inca in ceata.
  • Zece sperante in imobiliare

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO