Companii

Zentiva vrea să ducă medicamentele fabricate în Bucureşti până în Africa de Sud şi Vietnam

Fabrica de la Bucureşti, a fost achiziţionată de cehii de la Zentiva în 2005. Foto Silviu Matei

Fabrica de la Bucureşti, a fost achiziţionată de cehii de la Zentiva în 2005. Foto Silviu Matei

Autor: Ioana David

27.10.2013, 18:37 288

Scopul declarat al fabricii pe care cehii de la Zentiva o deţin pe piaţa locală este să-şi in­tensi­fice exporturile astfel încât cele 40 de medicamente care ur­mea­ză să iasă de pe liniile de producţie să ajun­gă peste trei ani în aproximativ 30 de state.

Aceasta este şansa producătorului cu o istorie de 51 de ani să-şi umple capacitatea liberă pe care acum o are. Până în 2011, fabrica producea pentru piaţa locală, exporturile nefiind semnificative, însă de anul trecut livrările externe au început să crească, fiind estimate la 10% din valoare şi 8% din volum.

Dacă anul trecut produsele ajungeau în state precum Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia sau Portugalia, în viitor printre destinaţiile externe ar trebui să se numere Africa de Sud sau Vietnam.

Zentiva, la fel ca şi alţi producători, merg la export pentru a căuta condiţii comerciale mai bune, respectiv preţuri mai bune şi termene de plată mai reduse.

Fabrica de la Bucureşti, care în trecut se numea Sicomed, a fost achiziţionată de cehii de la Zentiva în 2005, după ce anterior timp de cinci ani fusese reconstruită de la zero.

Istoria producătorului începe în 1962, iar primele produse pe care le-a fabricat au fost Vitamina C şi Piramidonul.

De-a lungul timpului a avut mai mulţi proprietari, iar acum se află în portofoliul grupului Sanofi, unde a ajuns în mod indirect, după ce Sanofi a cumpărat Zentiva în 2009.

În acest fel, Zentiva a devenit una dintre cele 113 unităţi unde Sanofi produce, iar managementul a decis că fabrica de la Bucureşti este de importanţă strategică în regiune, astfel că treptat a transferat producţia pentru medicamente destinate exclusiv exportului.

În topul celor mai mari producători locali, Zentiva se află pe locul cinci, cu o cifră de afaceri de 54,4 milioane de euro anul trecut, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Compania are în portofoliu produse precum Algocalmin, Distonocalm sau Extraveral.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO