Companii

ZF 10 ani de la aderarea la UE: Topul celor mai mari 20 de companii din 2007 vs. 2015. O singură companie cu capital privat românesc a reuşit să intre în clasament

ZF 10 ani de la aderarea la UE: Topul celor mai mari 20...

Autor: Adelina Mihai

31.12.2016, 11:30 842

Retailerul de bricolaj Dedeman, afacerea din Bacău deţinută de fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl, este singura companie cu capital privat românesc care a reuşit să intre în topul celor mai mari 20 de companii din economie în ultimul deceniu. În 2007, nicio companie cu capital autohton nu era prezentă în topul celor mai mari 20 de jucători din economie.

În 2007, nicio companie cu capital autohton nu era prezentă în topul celor mai mari 20 de jucători din economie. O analiză a rezultatelor financiare a celor mai mari 20 de jucători din economia românească arată că, în ultimii ani, firmele au reuşit să-şi mărească volumul afacerilor, şi-au eficientizat businessurile pentru că folosesc mai puţini angajaţi, dar şi profitabilitatea acestor companii este mai scăzută prin comparaţie cu anul de boom economic 2007.

Cei mai mari 20 de jucători din economia românească au reuşit să-şi mărească volumul afacerilor în ultimul deceniu, şi-au eficientizat businessurile pentru că folosesc mai puţini angajaţi, dar şi profitabilitatea acestor companii este mai scăzută prin comparaţie cu anul de boom economic 2007.

Cele mai mari 20 de companii din România aveau în 2007 o cifră de afaceri cumulată de 25 de miliarde de euro şi aproape 120.000 de angajaţi.

Din totalul celor mai mari 20 de companii din 2007 şi din 2015, douăsprezece companii se regăsesc în ambele topuri: Automobile Dacia (auto), OMV Petrom (petrol), Rompetrol Rafinare (fabricarea produselor din ţiţei), Kaufland (retail alimentar), Rompetrom Downstream (comerţ carburanţi), British American Tobacco Trading (comerţ cu ţigări), Lukoil (comerţ carburanţi), Carrefour (retail alimentar), Orange (telecomunicaţii), Engie (comerţ combustibili gazoşi), Metro Cash& Carry (retail alimentar) şi Petrotel Lukoil (fabricarea produselor din ţiţei). Cu toate acestea, liderul businessului românesc s-a schimbat, producătorul auto Automobile Dacia detronând OMV Petrom în ultimii trei ani. De asemenea, un avans semnificativ l-a înregistrat şi retailerul alimentar Kaufland, care a trecut de la poziţia 18 în topul companiilor din 2007 la poziţia 5 în 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO