ZF Cei mai mari jucători din economie - 2016. Top zece companii din farma au ajuns la vânzări de 6,2 mld. lei. „Piaţa va creşte în continuare. Nevoile sunt mari“

19 mai 2017 Autor: Georgiana Mihalache

Primele zece corporaţii din piaţa farma au înregistrat creşteri ale vânzărilor cuprinse între 15% şi 325% în ultimul deceniu, cu cea mai mare rată de creştere pentru israelienii de la Teva Pharmaceuticals, care au au ajuns de la circa 80 de milioane de lei în 2007 la 340 de milioane de lei anul trecut, conform calculelor ZF pe baza datelor companiei de cercetare de piaţă Cegedim.

„Cu siguranţă că în zece ani piaţa a crescut enorm în Ro­mâ­nia. Noi estimăm că va creşte în continuare pentru că statul nu poate să lase taxa claw­back la infinit. Nevoile sunt mari şi cu cât se învârt bani mai mulţi, cu atât problemele de eficienţă devin mai mari. E dificil ca cineva să pună ordine pe piaţa farma când zece ani nu s-a făcut ordine“, a spus pentru ZF Loren­zovici Laszlo, consultant farma, director general la Hospital Consulting.

Consultantul a mai precizat că populaţia Ro­mâniei de circa 20 de milioane de locuitori face ca piaţa de medicamente românească să nu poată fi ignorată de companiile farma care activează în această zonă.

Piaţa farmaceutică românească este un bu­toi cu pulbere de la începutul anului în con­diţiile în care marii jucători invocă „motive co­merciale“ pentru a scoate medicamente de pe piaţă, distribuitorii preferă varianta expor­tu­lui paralel pentru o serie de medicamente, iar în tot acest cerc consumatorul este cel care nu găseşte în România produsele de care are nevoie.

ZF a analizat cum au evoluat în ultimii ani zece ani cifrele de afaceri ale companiilor far­ma­ceutice care în 2016 ocupau, potrivit Ce­gedim, primele zece poziţii în topul vân­zărilor de medicamente. Datele Cege­dim re­flec­tă cel mai clar situaţia din piaţa farma în con­diţiile în care pe site-ul Minis­terului de Fi­nanţe cifrele sunt mai mici, iar multe dintre com­paniile mari din farma au ca obiect de acti­vitate consultanţa în management, acti­vităţi ale agenţiilor de publicitate sau servicii de repre­zentare media. Mai mult, doar două din­tre primele zece companii au furnizat, la soli­citarea ZF, informaţiile financiare din 2016.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.05.2017

 
Cuvinte cheie:
ZF Cei mai mari jucatori din economie
, top 2016
, Top zece companii
, companie
, medicamente
, consultant
, evolutie
, farma
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide