Companii

ZF Expert: Casa la tara trebuie stimulata prin investitii in infrastructura si credite bancare accesibile

ZF Expert: Casa la tara trebuie stimulata prin investitii in infrastructura si credite bancare accesibile
30.07.2009, 18:48 367

Zona peri-urbana a Bucurestiului s-a dezvoltat cel mai mult in ultimii ani, dupa ce Capitala a fost sugrumata ca intr-o menghina de numeroasele constructii din zonele centrale. Bucurestenii au migrat la o distanta de 10-15 km in jurul Bucurestiului, pentru a scapa de aglomeratie, chiar daca dezvoltarea a fost haotica, sustin managerii care au participat ieri la sesiunea ZF Expert, cu tema "Casa la tara, un business neafectat de criza".

Expertii au stabilit ca pentru impulsionarea construirii de locuinte in mediul urban trebuie derulate investitii masive in infrastructura si utilitati si trebuie scazuta dobanda la creditele ipotecare sub 6%, cum este in statele dezvoltate din Uniunea Europeana.

"Zona peri-urbana este un debuseu pentru locuitorii Bucurestiului care vor sa se mute la casa. Insa romanii nu au invatat inca sa locuiasca, pentru ca a fi proprietar implica si niste obligatii. Ar trebui sa fie introdusa o lege care sa impuna renovarea fatadei o data la cinci ani sau schimbarea acoperisului la o anumita perioada", spune Cristian Cocioba, directorul executiv al Bancii de Informatii in Constructii, Arhitectura si Urbanism (BICAU), care reprezinta o interfata intre proiectanti si distribuitorii de materiale de constructii.

Periferia marilor orase si in principal cea a Bucurestiului, unde se afla "orasele dormitor", s-a dezvoltat fara infrastructura necesara si fara un control riguros al statului. "Este clar ca transportul este o problema. Fara a avea un autoturism nu te poti muta la periferia orasului. Nu ai cu ce sa-ti poti duce copiii la scoala", spune Octavian Dragostin, directorul de achizitii produse din lemn in cadrul retailerului austriac de bricolaj BauMax Romania.

 

Dirigintele de santier are 70 de ani si palarie de paie

Constructiile nu au respectat normele de urbanism, asa cum se intampla in state dezvoltate precum Germania sau Olanda. Dirigintele de santier din mediul rural are de obicei 70 de ani si o palarie de paie pe cap, in loc sa fie un project manager de 35 de ani cu laptop, care sa faca calcule exacte pentru realizarea locuintei. "Romanul nu apeleaza in general la un proiectant si nu are stabilit de la inceput un buget clar si uneori casa in regie proprie ajunge sa coste mai mult decat cea din mediul urban. De cele mai multe ori depaseste termenul prevazut initial pentru finalizarea constructiei pentru ca ramane fara bani", spune Madalina Dumitru, directorul de marketing al Ruukki Romania. Ea considera ca romanii nu-si construiesc casa in regie proprie printr-un imprumut bancar, acesta fiind in general utilizat pentru achizitia de locuinte deja finalizate.

Unele dintre principalele motivatii pe care o au romanii pentru a construi in mediul rural au fost terenul mai ieftin si costurile mai reduse pentru constructie. "Romanii pleaca din oras pentru ca terenul este mai ieftin in mediul rural. O casa in regie proprie la periferie poate fi construita si cu 15.000 de euro", spune Lavinia Ciurtin, directorul de marketing al diviziei de adezivi a Henkel Romania.

Dezvoltarea locuintelor in mediul rural este si o cauza a culturii locale, avand in vedere ca circa 80-90% dintre locuitori sunt proprietari, spre deosebire de Germania, unde 80% sunt chiriasi "Sentimentul de proprietate inca exista in randul romanilor, cererea de case creste, desi s-au construit destul de multe in ultimii ani. Chiar daca nu se mai construiesc la fel de multe case noi ca in ultimii ani, inca se mai fac renovari, se schimba parchetul, geamurile", constata Dragostin de la BauMax. Ideea este sustinuta si de Cocioba, care considera ca romanul are sentimentul "ctitoriei" si ii place sa se laude cu ce a construit.

BauMax este unul dintre retailerii care au decis sa se extinda mai intai in provincie si anul acesta vor continua investitiile prin deschiderea a trei noi locatii. "Se fac studii cand se aleg orasele pentru noi magazine - numar de locuitori, putere de cumparare, concurenta. In functie de aceste analize pentru toamna acestui an avem programate trei inaugurari in orase mari: Bucuresti, Iasi si Ploiesti. Inca mai este loc de extindere in aceasta perioada, avem o relatie buna cu bancile, iar costurile de constructie sunt mai mici", a declarat reprezentantul BauMax.

Casa in regie proprie, cu 20% mai ieftina

Consumatorul a avut cel mai mult de castigat in urma crizei, avand in vedere ca locuinta in regie proprie este cu peste 20% mai ieftina decat in vara anului trecut,

"Am facut in primele sase luni ale anului mai multe promotii decat in ultimii opt ani. Inainte faceam doua promotii pe an, pentru ca produsele se vindeau singure", afirma Ciurtin de la Henkel. Scaderea preturilor a fost resimtita si de distribuitorii de materiale de constructii, mai ales pe segmentul produselor low-cost. "Reducerile de preturi au fost in special pentru produsele low-cost, iar in cazul celor laminate se constata o scadere fata de anul trecut de 20%. In primele sase luni am crescut putin, cu cateva procente, dar suntem fericiti ca am avut crestere. Din iulie se constata o scadere a veniturilor si credem ca urmatoarele 12 luni vor fi mai grele", a declarat Dragostin de la BauMax.

Criza financiara a readus sezonalitatea in constructii, dupa ce in perioada 2002-2007 s-a construit intr-un ritm continuu pe toata perioada anului, indiferent de temperaturile de afara. "Vom reveni la perioada din '90-'95, cand era o sezonalitate puternica in constructii. De exemplu, in primavara vor creste vanzarile de betoane pentru fundatii, finisajele in perioada de vara si acoperisurile toamna. In perioada 2002-2007 nu s-a simtit aceasta sezonalitate, pentru ca au fost oferite foarte multe credite", explica Cocioba.

Mai mult, constructorii sunt mult mai atenti in derularea unui proiect decat in anii trecuti, cand nu mai faceau fata cererilor. "Companiile de constructii se reeduca. Daca inainte aveau patru-cinci proiecte si plimbaumuncitorii dintr-o parte in alta, acum se tin mai mult de lucrari, pentru ca au mai putine contracte si interesul este mai mare ca lucrarea sa iasa bine", spune Dumitru.

 

Industria telecom urmeaza dezvoltarea de locuinte

"Partea de acces la serviciile telecom este mult mai simpla pentru ca operatorii si-au dezvoltat puternic infrastructura in ultimii ani. Cu televiziunea prin satelit, spre exemplu, nu exista nicio problema pentru ca acest tip de servicii acopera toata Romania", afirma Nicolae Oaca, consilier pentru strategie al presedintelui Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

Intr-adevar, in ultimii ani numarul de clienti pe televiziunea din satelit a crescut dramatic, in parte si datorita cererii din afara oraselor. Datele ANCOM arata ca intr-un an si jumatate (iunie 2007-decembrie 2008) numarul de clienti ai serviciilor de televiziune prin satelit s-a dublat, la doua milioane de utilizatori.

Autoritatea nu are o segmentare a clientilor pe mediu urban/mediu rural decat in cazul clientilor de cablu TV. Potrivit datelor ANCOM numarul de clienti CATVdin mediul rural stagneaza de trei ani la aproximativ 800.000 de utilizatori - reprezentand astfel 23% din numarul total de clienti CATV de pe piata locala. "Alegerea unui furnizor de servicii de date este mai complicata in mediul rural, insa si in acest caz, pe masura ce retelele 3G se dezvolta, situatia este pe cale de a se imbunatati", a adaugat Nicolae Oaca.

 

Urbanul a recuperat in ultimii ani

 

Dupa revolutie cele mai multe locuinte noi erau construite la sate, in conditiile in care dezvoltarea urbana din fonduri publice a incetinit dramatic, iar investitorii privati nu erau atrasi de constructia de locuinte. In ultimii ani, raportul urban-rural s-a echilibrat, iar constructia de locuinte s-a accelerat din doua motive diferite: romanii plecati la lucru in strainatate au plasat bani in satele natale, in timp ce investitorii au descoperit potentialul pietei rezidentiale, unde au inceput constructia de blocuri in special in interiorul marilor orase. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO