Companii

ZF Expert: Opriţi managementul dezastruos de la companiile de stat, indiferent de metodă

Autor: Adelina Mihai

23.08.2012, 00:08 2994

Indiferent de metoda aleasă - insolvenţă, pri­vatizare sau management privat - Gu­ver­nul trebuie să oprească manage­men­tul de­fectuos la companiile de stat, pentru că este inadmisibil ca firme cu afaceri de sute de milioane de euro, care deţin monopolul, să ra­porteze pierderi sau profituri nesemni­fica­tive, iar statul să se împrumute în con­tinuare pentru plata sa­lariilor şi a pensiilor.

"De 22 de ani încoace cultivăm un «dolce far niente» (dulce trândăvie- n.red.) în ceea ce pri­veş­te asumarea unui proces de reformare a aces­tor com­panii de stat. Căpuşarea este la toa­te nivelurile şi sectoarele, este o stare care defineşte toate socie­tă­ţile de stat. Putem să adu­cem cei mai titraţi ma­na­geri, de la Londra sau de la Washing­ton, pe care să-i plătim cu sute de mii de euro, dar nu au ce să facă, pentru că peste tot, în cele 100 de companii de stat, există «băieţi deştepţi», iar noii manageri vor rămâne prizonieri ai unor contracte", a spus Re­mus Borza, directorul Euro Insol, adminis­tra­to­rul judiciar al Hidro­elec­trica, prezent ieri la şedinţa des­chisă de redacţie ZF Expert "Opriţi manage­men­tul dezastruos din companiile de stat!". Borza a susţinut astfel că, atât în ceea ce priveşte achi­zi­ţiile, cât şi livrările, contractele semnate de Hidroelectrica sunt atât de încătu­şate, încât doar insolvenţa le-ar fi putut curăţa. La dezbatere au mai fost prezenţi Mariana Gheorghe, CEO al Pe­trom, Radu Timiş, preşedintele Cris Tim, Dan Şucu, proprietarul Mobex­pert şi Doru Lionă­ches­cu, managing partner al casei de investiţii Capital Partners.

Discuţiile privind dezastrul din administrarea companiilor de stat au fost aduse în prim-plan odată cu intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica, cea mai valoroasă companie de stat. Pentru prima dată, un raport de 500 de pagini făcut de administratorul Hidro­elec­trica a scos la iveală deficien­ţe pre­cum achiziţii la suprapreţ, 70 de tipuri de sporuri oferite angajaţilor sau costul pe MWh instalat de 18 milioane de lei faţă de 1 milion de lei, cât ar fi fost normal.

Deşi Borza crede că altă soluţie pentru salvarea Hidro­elec­trica în afară de insolvenţă nu ar fi fost rentabilă, şefii de companii care au fost privatizate, antreprenorii şi consultanţii cred că decizia de intrare în insolvenţă a Hidroelectrica a fost cam pripită, pentru că o transformare fundamentală a proceselor se poate realiza după ani buni. Totuşi, oamenii de afaceri admit la unison că este necesară intervenţia experţilor din privat în managementul companiilor mari de stat.

"Să conduci o companie de stat privatizată este un efort uriaş, pe care, ca manager, nu cred că poţi să-l faci de două ori în carieră. După privatizare am restructurat toată activitatea din operaţiuni, achiziţii, financiar şi juridic. Au trecut 7 ani de la privatizarea Petrom şi cred că mai avem încă 2-3 ani în care să finalizăm toate procesele de transformare", a spus Mariana Gheorghe, executivul care de şase ani conduce cea mai mare companie din România, Petrom, cu afaceri de 3,9 miliarde de euro şi un profit de aproape 900 de milioane de euro. Ea spune că soluţia pentru funcţionarea cu succes a companiilor de stat este neimplicarea statului în managementul operaţional, care trebuie să funcţioneze după principiile legale.

Doru Lionăchescu, managing partner al casei de investiţii Capital Partners, crede însă că insolvenţa Hidroelectrica a fost un proces grăbit şi nechibzuit şi se arată rezervat faţă de succesul acestei proceduri, atâta vreme cât - crede el - administratorul judiciar nu poate interveni asupra contractelor colective de muncă, acesta având mandat politic.

"Nicăieri în lume insolvenţa nu este un instrument de management şi de şantaj, aşa cum este în cadrul Hidroelectrica. Soluţia, indiferent dacă ne place sau nu, este privatizarea, nu introducerea sistemului public în insolvenţă. Nicio ţară civilizată nu face tratament cu citostatice ca să se reducă 2 - 3 contracte", a explicat Lionăchescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO