Companii

ZF HR Insider, ediţia XXI: „Am angajat 1.000 de oameni ca să ne asigurăm că rămânem cu 500 în fabrică“. Există muncitori care pleacă şi după două zile de la angajare

ZF HR Insider, ediţia XXI: „Am angajat 1.000 de oameni...

Autor: Adelina Mihai

27.10.2016, 15:51 2242

Fluctuaţia mare de personal din perioada verii este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă angajatorii din industrie din vestul ţării, care sunt nevoiţi să facă de două sau chiar de trei ori mai multe noi angajări decât poziţiile pe care trebuie să le acopere.

„Avem 1.800 de angajaţi în prezent. Anul acesta, ca să ne asigurăm că rămânem cu 500 de angajaţi, am angajat 1.000 de persoane. Perioada medie petrecută în fabrică de către cei care au plecat a fost undeva în jur de 40 de zile. Din păcate, această nevoie de oameni ne duce într-o situaţie în care, sincer, nu mai suntem o zonă de low cost. Investitorii au venit aici pentru că aveam forţa de muncă ieftină, dar nu mai este cazul acum. Începem să inventăm tot felul de lucruri, cum e bonusul de prezenţă, pentru a motiva oamenii să rămână. Nu ştiu cât de mult mai putem merge cu depăşirile de bugete“, a spus Cristina Cîndea, HR manager în cadrul producătorului de componente auto Coindu din localitatea Curtici, judeţul Arad.  Ea a fost prezentă în cadrul celei de-a XXI-a ediţii a ZF HR Insider, o dezbatere organizată săptă­mâ­na trecută la Arad de ZF în parteneriat cu Con­tinental.

Cu o situaţie similară s-a confruntat şi producă­to­rul de componente auto Webas­to, care are 1.300 de sa­lariaţi în prezent în fabrica de lângă Arad.

„Există muncitori care pleacă şi după două zile de la angajare. Sunt multe firme care oferă echi­pa­mente de lucru muncito­rilor, iar dacă aceştia pleacă înainte de terminarea pe­rioa­dei de probă, trebuie să plătească echipamentul res­pectiv. Şi sunt multe si­tua­ţii în care oamenii stau trei luni şi o zi în fabrică, doar ca să-şi depă­şească perioada de probă şi să nu plătească echipamentul“, a spus Cristina Moga, HR manager în cadrul Webasto. Ea a mai precizat că Webasto a avut o creştere a efectivului de personal mai mică decât în anii precedenţi, dar eforturile de recrutare au fost semnificativ mai mari.

De asemenea, producă­to­rul de cablaje auto Krom­berg & Schubert s-a con­fruntat cu o fluctuaţie foarte mare de personal în perioada verii.

„Acum suntem în perioada frumoasă a anului, pentru că în noiembrie-decembrie nu prea pleacă oamenii. Dar din februarie începe iar nebunia. Vom avea nevoie de oameni în continuare. Avem în Nădab acum 3.400 de angajaţi şi în ultimul an am făcut 2.000 de noi angajări pentru că fluctuaţia a fost destul de mare“, a spus Delia Ghilea, director de HR în cadrul Kromberg & Schubert.

De asemenea, pe lângă fluctuaţia de personal, lipsa spaţiilor de cazare pentru muncitorii aduşi din alte zone este o altă mare problemă cu care se confruntă investitorii din Arad, au mai spus angajatorii prezenţi la eveniment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO