Companii

ZF HR Insider Piteşti. Ce tendinţe sunt pe piaţa muncii într-o zonă dominată de industria auto

ZF HR Insider Piteşti. Ce tendinţe sunt pe piaţa...

Autor: Adelina Mihai

24.09.2015, 00:04 815
Primii cinci mari angajatori din ju­deţul Argeş - Automobile Dacia, Lear Corporation, Lisa Dräxlmaier Auto­part, Leoni Wiring Systems şi Johnson Controls –  activează în sec­torul auto şi au împreună circa 25.000 de salariaţi, adică mai mult de o treime din forţa de muncă din industrie an­gajată în judeţ, potrivit datelor centralizate de ZF pe baza infor­ma­ţiilor de la Inspecţia Mun­cii şi de la Institutul Naţional de Statistică.

Ziarul Financiar organizează as­tăzi la Piteşti cea de-a XIX-a ediţie a dezbaterilor ZF HR Insider, un eve­niment lunar destinat profesioniştilor din sectorul resurselor umane. La dezbatere vor participa reprezentanţi ai unor organizaţii precum Johnson Con­trols, Faurecia, Renault Techno­logie Roumanie, Grupul Renault, firma de training Ascendis, Camera de Comerţ şi Industrie din Argeş sau Vimetco Alro şi Vimetco Extrusion (din Slatina, judeţul Olt). Împreună, ei vor vorbi despre tendinţele de pe piaţa muncii din regiune şi perspec­tivele de angajare/creşteri salariale în urmă­toarea perioadă, iar rezumatul discu­ţii­lor va fi publicat luni în ZF.

Automobile Dacia este cel mai mare angajator din judeţul Argeş, iar de activitatea celor 14.000 de angajaţi de pe platforma de la Mioveni depinde o mare parte din economia judeţului. Vânzările de automobile Dacia au ge­nerat formarea unei pieţe a muncii do­minată de furnizori ai uzinei care produc componente auto atât pentru Re­nault (acţionarul Automobile Da­cia), cât şi pentru export. Cu un salariu mediu net de aproape 1.800 de lei în luna mai a acestui an, angajaţii din Argeş câştigă puţin mai mult (cu 2%) faţă de un angajat plătit cu salariul mediu pe economie (care a fost de 1.760 de lei net în aceeaşi perioadă).

Negocierile purtate de-a lungul timpului cu sindicatul Dacia- unul dintre cele mai puternice din ţară - au făcut ca salariul mediu în cadrul uzinei de la Mioveni să depăşească nivelul de 3.000 de lei net pe lună, ceea ce a condus la ridicarea nivelului salarial din zonă. În plus, presiunea pe creşteri salariale este dată şi de “exodul” inginerilor buni în străinătate, care optează să emigreze pentru a avea salarii mult mai mari decât în România.

În Argeş lucrează  peste 138.000 de salariaţi, iar majoritatea activează în industrie şi construcţii (peste 69.000 de persoane) sau în servicii (peste 66.000 de angajaţi), restul în agricultură.

Şomajul în Argeş a fost de 5,4% în luna mai a acestui an, puţin peste media înregistrată la nivel naţional (de 4,9% în aceeaşi lună).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO