Companii

ZF Live. Alexandru Reff, avocat al Reff&Asociaţii: „Marile fonduri de investiţii spun că o tranzacţie sub 100 mil. € nu are sens pentru ele. La noi e greu să generezi astfel de dealuri“

Autor: Roxana Rosu

14.04.2016, 00:05 1340

Volumul fuziunilor şi achiziţiilor se menţine la un nivel mai redus faţă de anii anteriori crizei, pe o piaţă care suferă încă de lipsa oportunităţilor ma­jore de investiţii, dar sunt sectoare unde se vede dinamism, inclusiv în imobiliare, agricultură, ener­gie, servicii medicale şi retail, este de părere Alexan­dru Reff, de la firma de avocatură Reff & Asociaţii.

„E un volum mai redus al tranzacţiilor pe fu­ziuni şi achiziţii acum. E şi un context global diferit faţă de anii anteriori crizei. Investiţiile străine sunt un­deva la 2,5 mld. euro, faţă de 9 mld euro în 2006. Sunt şi multe tran­zacţii care nu s-au finalizat, par­ţial din cauza aştep­tărilor nerealiste ale vân­zătorilor“, a spus Alexandru Reff la ZF Live.

Practic, pe piaţă sunt mai puţini investitori interesaţi de tranzacţii astăzi, în mare parte fiind vorba de multinaţionale care îşi consoli­dează businessurile locale. În schimb, investitorii fi­nanciari sunt încă în minoritate, pentru fondurile de investiţii şi de private equity fiind prea puţine opor­tunităţi la nivelul căutat de un astfel de vehi­cul financiar. „Marile fonduri de afară spun că o tran­zacţie sub 100 mil. euro nu are sens pentru ei. La noi e greu să generezi astfel de deal-uri“.

În aceste condiţii, posibilele tranzacţii de care ar fi interesate sunt puţine, fondurile de investiţii ocolind startup-urile şi preferând companiile deja solide, cu un management performant, o istorie financiară şi previziuni de creştere care să le asigure un multiplu de 2-3 ori investiţia în 5 ani.

„Acest gen de oportunităţi nu sunt multe. Antreprenorii români nu sunt foarte încântaţi să intre în parteneriat cu un fond de private equity“.  În plus, multe dintre fondurile prezente în piaţa locală au fost investite în anii de boom şi nu consideră oportun să facă un exit în acest moment.

O altă schimbare observată în zona de M&A în ultimii ani este lungirea duratei tranzacţiilor, de la circa 6 luni spre 9-12 luni. O explicaţie este reducerea dimensiunii competitive a tranzacţiei, în condiţiile în care de multe ori există un singur cumpărător interesat, care face un due-dilligence foarte riguros.

„Cumpărătorii sunt mai atenţi şi uneori durează luni de zile o verificare. Declaraţiile şi garanţiile sunt mai laborioase. Sunt mai exigenţi la limitarea răspun­derii“. În final, o parte dintre aceste ne­gocieri nici nu se încheie.

Mare parte dintre afacerile tran­zac­ţionate recent au fost dezvoltate de antreprenori români, ceea ce arată un anumit grad de maturizare al pieţei. Pe de altă parte, mulţi dintre aceşti investitori s-au obişnuit cu evaluări făcute pe multiplii din pe­rioada de boom, care nu mai corespund realităţii actuale. De asemenea, antreprenorii români nu înţeleg mereu exigenţele unui cumpărător.

Spre deosebire de anii anteriori crizei, multe tranzacţii se fac acum având în vedere şi po­sibilitatea unei insolvenţe, astfel că investitorii fac evaluări şi calcule care să permită supravie­ţuirea tranzacţiei şi dacă proprietarul actual intră în insolvenţă.

O altă zonă din care Alexandru Reff aşteaptă activitate în viitorul apropiat este cea a activelor incluse în portofoliile de NPL-uri vândute de bănci.

„Actorii care au preluat portofolii de NPL şi de corporate vor încerca să repună în circuitul economic aceste active din retail sau imobiliare“.

În ceea ce priveşte Reff&Asociaţii, firma de avocatură lucrează la o serie de tranzacţii începute anul trecut şi care urmează să fie închise în următoarele luni, din retail, industria alimentară, servicii medicale, distribuţie şi reciclare. Valoarea totală a acestor tranzacţii se ridică la câteva sute de milioane de euro, în condiţiile în care, per total, firma însumează într-un an fuziuni şi achiziţii de aproape un miliard de euro.

„2014 a fost un an foarte bun pentru noi. Anul trecut am suferit că unele tranzacţii nu s-au închis, iar durata unui proces tipic s-a lungit, spre 9-12 luni , faţă de 6 luni cât se spune că ar trebui să dureze“.

Totuşi, Alexandru Reff se declară optimist cu privire la evoluţia pieţei de M&A, dar şi a celei de avocatură pe care activează, odată cu stabilizarea investiţiilor străine şi creşterea economiei.

„România performează bine în context regional, cred că avem încă o problemă de percepţie. Dar cred că până la urmă capitalurile vor descoperi România şi vom vedea creştere pe economie, dar şi în avocatură“.

La nivel personal, cele mai frumoase tranzacţii din ultimii 10 ani au fost pentru Alexandru Reff cea prin care Auchan a cumpărat 12 spaţii în care opera deja magazine, în 2015, şi achiziţia Promenada de către NEPI, cu un an înainte.

„Tranzacţia cu Auchan a fost cea mai mare tranzacţie imobiliară închisă în România. Discuţiile au durat doi ani, a fost foarte complexă, cu o valoare de circa 280 milioane euro“.

Auchan a ajuns anul trecut la o înţelegere cu dezvoltatorii reţelei Arcade pentru preluarea celor 12 proprietăţi formate din spaţiile unor foste hipermarketuri Real şi a galeriilor comerciale din faţa magazinelor.  Până la această tranzacţie, Auchan deţinea în proprietate doar 10 dintre spaţiile hipermarketurilor pe care le operează, strategia declarată a grupului francez fiind de a investi în activele imobiliare folosite.

În schimb, achiziţia Promenada de către NEPI a fost complet diferită, finalizându-se în doar şase săptămâni, la un preţ de 148 milioane euro. „ Viteza de reacţie a fost esenţială pentru că au fost mai mulţi interesaţi. Clientul nostru a fost NEPI. Au mai fost interesaţi omul de afaceri Ioannis Papalekas şi  GTC“. 

Cele mai relevante tranzacţii pentru firmă au fost împrumutul acordat de City Bank pentru managementul de la Luxten, în 2003,  apoi în 2004 a fost tranzacţia de 70 mil. euro prin care Cefin a vândut parcul logistic de pe A1 către Europolis, iar în 2005 a asistat joint venture-ul dintre familia Awdi şi grupul Mivan Kier pentru dezvoltarea Liberty Center. În 2006 firma s-a reorganizat ca o casă de avocatură şi a continuat să se dezvolte pe fuziuni şi achiziţii, real estate şi finanţări. Printre tranzacţiile importante la care au participat partenerii Reff&Asociaţii se numărăr şi Fildas-A&D Pharma, ATE Bank-Minbank. 

Firma are 55 de avocaţi şi vrea să ajungă la 62 până la finele anului.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO