Companii

ZF LIVE. Dragoş Damian, Terapia Cluj: În România sunt zeci de spitale finanţate de stat care sunt conduse de facto în "regim privat"

Autor: Cristina Bellu

12.05.2016, 00:05 806

Depolitizarea spitalelor, o licitaţie naţională pentru bunuri şi servicii, revizuirea legislaţiei sau asigurări private de sănătate reprezintă doar câteva dintre soluţiile pe care Dragoş Damian, directorul general al producătorului de medicamente Terapia Cluj le propune pentru revigorarea sistemului de sănătate.

„O licitaţie naţională pe bunuri şi servicii ar reseta costurile produselor care în momentul de faţă diferă de la spital la spital. Prin uniformizarea costurilor de achiziţie pentru bunuri şi servicii la un preţ mediu ponderat s-ar putea face economii de sute de milioane de euro“, a spus Dragoş Damian în cadrul emisiunii de business ZF Live.

În opinia acestuia, chiar dacă depolitizarea spitalelor reprezintă mai mult  o aspiraţie decât o realitate, un manager de spital ar trebui numit prin concurs, iar indicatorii de performanţă ar trebui schimbaţi. „Acum, spitalele aparţin de consiliile judeţene care au membri politici în consiliile de administraţie. Acestea aleg de obicei un director care poate să fie un manager bun, dar este numit politic şi automat eşti vulnerabilizat.“

O altă soluţie propusă de directorul producătorului de medicamente se referă la asigurările private de sănătate care ar aduce instituţii financiare ce ar putea să controleze în mod real utilizarea banilor publici în spitalele cu care au contracte şi care ar stabili standarde de excelenţă pentru tratamentul pacienţilor.

Revizuirea legislaţiei şi existenţa unui grup de experţi care să lucreze la acest lucru reprezintă alte soluţii care completează lista de idei propusă de Dragoş Damian.

„Legislaţia trebuie revizuită şi trebuie date norme de aplicare acolo unde ele nu există. Pe biocide, una din legislaţii datează din anii ’80, deci ele trebuie să fie corectate. Nu este deloc dificil, dar pentru aceasta trebuie să existe un grup de experţi care să revizuiască  legislaţia. Trebuie să aduci experţi adevăraţi care au lucrat în Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi care cunosc foarte bine standardele din alte ţări.“

Statisticile din mediul de afaceri din ţările din centrul şi estul Europei arată că un  număr mare dintre companiile aflate în proprietate publică şi privatizate în anii ’90 prin metoda MEBO (management & employee buy-out) s-au dezvoltat cu succes  şi că „responsabilizarea prin împropriere“ a angajaţilor a avut rezultate dincolo de aşteptări.

„În România sunt zeci de spitale finanţate de stat care sunt conduse în regim privat. Dacă personalul care lucrează în aceste spitale ar fi responsabilizat, nu ar mai exista achiziţii trucate sau atâtea nereguli, pentru că devine lucrul tău şi începi să ai grijă de el.“

Cazul Hexi Pharma

Legat de cazul Hexi Pharma, Dragoş Damian menţionează că ar trebui analizate două aspecte: dacă biocidele au fost sau nu diluate şi modul în care un singur furnizor a ajuns să livreze produsul respectiv în sute de spitale. 

„Vin din industrie şi ştiu ce înseamă o linie automatizată. Acolo încărcarea şi compoziţia chimică se face automat. Nu poţi să ai un cântar care îţi bagă automat în cântărire o doză stabilită, dar de fapt să setezi cântarul să-ţi bage jumătate din doza setată. Sau exista o reţetă diferită faţă de compoziţia declarată pe prospect sau pur şi simplu biocidul era corect din punct de vedere al compoziţiei, dar era diluat în spital.

Modalitatea de achiziţie a produsului ar trebui verificată separat de modalitatea de investigare a compoziţiei produsului.“

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO