ZF LIVE. Viorel Tudose, Getica 95 COM, trader în energie: „Dacă se reface încrederea producător-furnizor-consumator final, în şase luni piaţa va reveni la normal“

13 sep 2017 Autor: Cristina Bellu

Viorel Tudose, director general al GETICA 95 COM: Ca regulă generală toată lumea se uită la preţ atunci când achiziţionează energie, iar mai nou vor să vadă societatea, cât de puternică este şi care a fost comportamentul ei în ultimele 8-10 luni.

„Piaţa de energie s-a prăbuşit în ianuarie ca un castel de cărţi de joc. De la o piaţă credibilă s-a transformat peste noapte într-o piaţă în care domină neîncrederea. Nimeni nu mai are încredere în nimeni. Toată lumea aşteptă să se denunţe contracte“. 

Mişcările conjuncturale care au avut loc în piaţa de energie la jumătatea anului trecut, când a existat o supratranzacţionare a energiei fără a avea o bază de producţie, au condus la o criză energetică la începutul anului, dar şi la apariţia neîncrederii în această zonă, este de părere Viorel Tudose, director general al GETICA 95 COM, unul din cei mai mari traderi de energie electrică din România.

„La mijlocul anului 2016 tranzacţiile de energie depăşeau cu mult consumul şi producţia României, fiind de aproximativ 2,4 ori mai mari. Au fost traderi care au „plimbat“ o energie care nu exista, din dorinţa de a se finanţa. Acest lucru a cauzat nevinderea de către producători a energiei, ceea ce a dus la o inflaţie, în sensul că toată lumea vindea energie, mai puţin producătorii“, explică Viorel Tudose. Potrivit acestuia, consumul necesar de energie în perioada respectivă se situa în jurul a 8.500 MWh, iar producătorii au reuşit să vândă doar 4.500 MWh. „Decembrie a fost primul avertisment, traderii au intrat în panică pentru că nu au mai avut de unde să cumpere energie în afară de piaţa spot, din acestă cauză preţurile au crescut şi a venit maxima din ianuarie 2017 când am înregistrat preţuri record la energie, de 530 lei per MW, pe anumite intervale orare.“

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.09.2017

 
Cuvinte cheie:
ZF LIVE
, Viorel Tudose
, Getica 95 COM
, Piaţa de energie
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide