Companii

ZF Power Summit 2016. Cât timp va mai rezista barilul de petrol la 30 de dolari

Kinga Daradics, country chairman al MOL România, unul dintre cei mai agresivi jucători din piaţa petrolieră locală, va participa la cea de-a cincea ediţie a ZF Power Summit

Kinga Daradics, country chairman al MOL România, unul dintre cei mai agresivi jucători din piaţa petrolieră locală, va participa la cea de-a cincea ediţie a ZF Power Summit

Autor: Roxana Petrescu

08.02.2016, 00:04 2712

Scăderea dramatică a barilului de petrol a fost unul dintre cele mai importante evenimente ale anului trecut şi rămâne tendinţa numărul unu de urmărit şi în 2016, mai ales ţinând cont de clubul select de firme care activează în acest domeniu. Deşi toată lumea estima o scădere a producţiei, la nivel global indicatorul a avut oscilaţii minore. Este lupta pentru cota de piaţă mai im­portantă ca niciodată sau în realitate costurile de producţie încă mai „respiră” şi la un nivel al barilului de petrol de 30 de dolari?

În România, motorina a ajuns la minimul ultimilor cinci ani de zile, dar chiar şi aşa fără taxe carburanţii costă aici mai mult decât în ţări fără resurse precum Austria sau Luxemburg, unde salariile sunt de 5-7 ori mai mari. Ar trebui să scadă şi mai mult preţul carburanţilor?

Prăbuşirea petrolului este o gură de oxigen pentru industria de rafinare şi poate repune pe creştere consumul de carburanţi?

Kinga Daradics, country chairman al MOL România, unul dintre cei mai agresivi jucători din piaţa petrolieră locală, va participa la cea de-a cincea ediţie a ZF Power Summit şi alături de ceilalţi invitaţi va încerca să răspundă la întrebările care macină un domeniu de peste 10 miliarde de euro.

Cum va evolua consumul de carburanţi şi ce altceva vom mai putea cumpăra din benzinării în afară de motorină şi sandvişuri? Cât mai poate rezista barilul de petrol la 30 de dolari şi care sunt pericolele menţinerii acestui nivel pe termen mediu? Cine renunţă pentru moment la proiectele de explorare? Ce pârghii de negociere mai au autorităţile locale pentru stabilirea unui nou regim de redevenţe în noul context de piaţă? La ce vânzări de active ar trebui să ne aşteptăm? Unde se duc banii economisiţi pentru fiecare plin de carburant făcut la un baril de 30 de dolari?

Evoluţia barilului de petrol este un lucru care-l afectează cât se poate de direct pe consumatorul final, modelează zeci de businessuri care depind de bugetele de investiţii ale companiilor de profil, schimbă strategii la nivel de ţară în ceea ce priveşte politica energetică. 

Înţelege mai bine ce se întâmplă cu „aurul negru” la noua ediţie a ZF Power Summit, eveniment ce va avea loc în perioada 22-23 februarie, la hotel Radisson Blu, sala Atlas, Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO