Constructii & Imobiliare

85% dintre chiriaşii imobilelor de lux din nordul Capitalei sunt străini. Chiriile ajung la 7.000 de euro pe lună

85% dintre chiriaşii imobilelor de lux din nordul...

Autor: Cristina Cuncea

21.10.2014, 13:35 1047

Străinii domină piaţa închirierii de apartamente din zona de lux Şoseaua Nordului-Herăstrău din Bucureşti, doar 15% din chiriaşii care s-au mutat în ultimii doi ani în această zonă, unde chiriile ajung şi la 7.000 de euro/lună, fiind români, potrivit unui studiu al agenţiei imobiliare Nordis.

"În 2013 şi 2014, cererea de apartamente pentru închiriat venită din partea expaţilor a crescut vizibil. Majoritatea cererilor din zonă vizează apartamente de trei camere cu bugete între 1.000 euro/lună şi 1.500 euro/lună. Există însă diferenţe între cele două categorii de clienţi, români şi străini. Bugetele clienţilor români sunt în jur de 1.000 de euro/lună, pentru apartamente nemobilate de trei sau chiar patru camere, în timp ce expaţii au bugete cuprinse între 1.500 euro/lună şi 2.500 euro/lună", a declarat, într-un comunicat, Emanuel Postoacă, general Manager al Nordis, specializată pe intermedieri şi investiţii imobiliare în partea de nord a Capitalei.

Străinii încheie mai multe contracte de închiriere în zona Şoseaua Nordului- Herăstrău, având o rată mai mare de conversie între cei care doresc această zonă şi cei care se vor şi muta în această zonă. Iniţial, în procesul de căutare de apartamente pentru închiriere în această zonă ponderea românilor este mai mare, de 40%, dar la final, la semnarea de contracte rămân doar 15% din total, potrivit analizei Nordis.

Chiriile la apartamentele din Şoseaua Nordului- Herăstrău se situează la 650-900 euro pe lună pentru două camere şi la 850-2.000 de euro la trei camere. La trei camere, chiriile pornesc de la 1.100 euro/lună şi urcă la 3.500 euro/lună, în timp ce apartamentele de tip penthouse pot fi închiriate cu 2.500-7.000 de euro/lună.

Pe piaţa achiziţiilor de apartamente situaţia este însă total diferită, românii sunt cei care achiziţionează preponderent proprietăţi în această zonă, doar circa 10% din cumpărători fiind străini.

"Faţă de perioada 2006-2008, când ponderea de investitori versus cumpărători end-user era de 40%-60%, acum s-a schimbat la 20%-80%. Aceasta situaţia este o rezultantă a scăderii uşoare a randamentului investiţiilor, ca urmare a scăderii chiriilor faţă de perioada de boom imobiliar şi a dorinţei românilor de a fi proprietari", a adăugat Postoacă.

Nordis are în portofoliu, la vânzare, închiriere sau în administrare peste 2.500 de proprietăţi din zonele de nord ale Bucureştiului, respectiv Kiseleff, Aviatorilor, Primăverii, Herăstrău - Şoseaua Nordului, Băneasa şi Pipera.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO