Constructii & Imobiliare

ANEVAR: Estimăm o creştere a pieţei evaluărilor de 6-7% în 2017, până la 48 mil. euro

ANEVAR: Estimăm o creştere a pieţei evaluărilor de...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

13.12.2017, 12:02 467

Piaţa de evaluare din România a crescut în 2017 cu circa şapte procente faţă de anul trecut, potrivit estimărilor Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din Romania (ANEVAR).

"Pentru 2017, estimăm o creştere a pieţei evaluărilor de aproximativ 6-7%, până în jurul valorii de 48 de milioane de euro", spune Daniel Manaţe, fost preşedinte ANEVAR. De la 11 decembrie, el a fost inlocuit de Dana Ababei.

Valoarea reprezintă suma facturată în total pentru serviciile de evaluare.

Institutţia a analizat în primele trei trimestre din acest an 94.000 de rapoarte de evaluare, ceea ce înseamnă ca 94.000 de proprietăţi au fost evaluate pentru a deveni garanţie la banca.

"Valoarea cumulată a acestor proprietăţi a fost de peste 18 miliarde de euro", mai spune Daniel Manaţe.

ANEVAR a început în 2015 să  calculeze un indice privind valoarea estimată de evaluatori în contractele de împrumut pentru apartamente, urmărind evoluţia preţului în şase mari oraşe. Indicele utilizează o bază de date pentru garantarea împrumuturilor şi valori de piaţă estimate de membrii ANEVAR.

Potrivit preşedintelui ANEVAR, diferenţa dintre evaluările ANEVAR şi valorile de tranzacţionare înregistrate până acum este de circa 10% mai putin pentru valoarea tranzacţiilor încheiate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO