Constructii & Imobiliare

ANEVAR:Valoarea impozabilă totală a clădirilor a fost de peste 81 miliarde lei în primele cinci luni ale anului

ANEVAR:Valoarea impozabilă totală a clădirilor a fost...

Autor: Cristina Bellu

16.06.2016, 11:18 557

Din totalul clădirilor evaluate, aproape 200.000, reprezentând 81%, sunt clădiri nerezidenţiale, 12% sunt clădiri mixte şi 8% sunt proprietăţi rezidenţiale, pe acestea din urmă doar persoanele juridice având obligaţia de a le evalua.

În perioada ianuarie – mai 2016, din totalul clădirilor evaluate, 54% aparţin persoanelor juridice, iar 46% persoanelor fizice.

"În ceea ce priveşte numărul de rapoarte, proporţia este diferită, dat fiind faptul că, pentru mai multe clădiri aflate în proprietatea unei singure persoane, de regulă juridice, s-a efectuat un singur raport. Astfel, aprox. 70% din rapoartele de evaluare au fost realizate pentru persoanele fizice şi doar 30% pentru persoanele juridice, acestea din urmă având o medie de 3,2 clădiri pe raport", explică Daniel Manaţe, preşedintele ANEVAR.

Cele mai multe clădiri au fost evaluate în Bucureşti (31.568), cu o pondere de 12,9% din total, Constanţa, cu 5%, Timiş, cu 4,5% şi Cluj, cu 4,4%. În ceea ce priveşte distribuţia pe sectoarele bucureştene, cele mai multe clădiri evaluate sunt în sectorul 1, 7.863 de clădiri, reprezentând aproape 25% din total, sectorul 3, cu aproximativ 22% şi sectorul 2, cu aproape 19%.

"Baza de Informaţii Fiscale (BIF) este o sursă extrem de utilă de informaţii, statistici şi cifre pentru autorităţi, pentru contribuabili, dar şi pentru evaluatori. Ne arată care sunt polii de dezvoltare economică, unde sunt situate cele mai multe clădiri în care se desfăşoară activităţi economice, unde sunt concentrate companiile, care e valoarea portofoliilor de clădiri, dar şi unde se dezvoltă micii întreprinzători. De asemenea, ea ajută la o mai mare predictibilitate a viitoarelor încasări bugetare pentru autorităţile locale", adaugă preşedintele ANEVAR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO