Constructii & Imobiliare

ARACO către candidaţii la funcţia de preşedinte al României: Sectorul de construcţii este subiectul unei amnezii de neînţeles

ARACO către candidaţii la funcţia de preşedinte al...

Autor: Andreea Neferu

13.10.2014, 14:58 366

Piaţa locală a construcţiilor se degradează continuu, ajungând de la o valoare de 15,7 miliarde de euro şi circa 414.000 de angajaţi în 2008 la doar 9,5 miliarde de euro şi circa 300.000 de salariaţi anul trecut, existând riscuri semnificative ca acest sector decapitalizat, cu competitivitate limitată, să nu poată juca un rol în operaţionalizarea programelor sectoriale cu finanţare europeană sau în intervenţiile de urgenţă necesare în caz de calamităţi naturale, avertizează Asociaţia Română a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO) într-o scrisoare deschisă adresată candidaţilor la funcţia de preşedinte al României.

“Sectorul nu solicită subvenţii de niciun fel, ci doar ca programele asumate politic să fie finanţate şi susţinute în mod consecvent, pe o legislaţie corectă, aplicată onest, fără imixtiunea preferinţelor politice şi în condiţii asumate de competitivitate şi calitate”, se arată în scrisoarea ARACO.

Asociaţia arată că în 2014 au existat mai multe probleme în sectorul construcţiilor, printre care şi alocări insuficiente şi incoerente în ceea ce priveşte investiţiile publice, o perioadă medie de recuperare a creanţelor de 9-12 luni, menţinerea criteriului preţului cel mai scăzut în achiiziţiile publice, precum şi manifestarea intereselor politice directe în alocările de lucrări, “fapt generator de fraude şi manifestări în planul corupţiei”.

“Este regretabil să observăm că în strategia de competitivitate recent lansată în dezbatere publică de Ministerul Economiei sectorul de construcţii este subiectul unei amnezii de neînţeles. Fără societăţi de construcţii competitive, nu văd cum vom putea în anii următori să dezvoltăm infrastructurile de transport, de energie, de mediu, de sănătate, de învăţământ sau de eficientizare energetică a clădirilor publice sau private. Cine crede că toate acestea se pot face doar cu societăţi din alte ţări europene se înşeală în mod nepermis”, afirmă Laurenţiu Plosceanu, preşedintele ARACO, în scrisoare adresată candidaţilor la funcţia de preşedinte.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO