Constructii & Imobiliare

ARACO: Una din şapte companii de construcţii se află în insolvenţă

ARACO: Una din şapte companii de construcţii se află...

Autor: Andreea Neferu

10.12.2014, 12:35 443

Una din şapte companii de construcţii din România se află în insolvenţă, a declarat Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO), în cadrul unei intervenţii în şedinţa consiliului Federaţiei Europene a Industriei de Construcţii (European Construction Industry Federation), ce a avut loc săptămâna trecută.

Potrivit datelor de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, 35.725 de firme de construcţii şi-au depus situaţiile financiare aferente anului trecut. Printre aceste companii se numără cele cu activităţi în construcţii de clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale, de drumuri şi autostrăzi, căi ferate de suprafaţă şi subterane, poduri şi tuneluri, demolare de construcţii, pregătire a terenului, foraj şi sondaj pentru construcţii. Cu alte cuvinte, din cele aproape 36.000 de firme, peste 5.000 se află în insolvenţă. Numai anul acesta au intrat în incapacitate de plată companii de construcţii de anvergură, precum Tehnologica Radion (controlată de Theodor Berna) şi Vega 93 (Corneliu Istrate).

Totodată, Plosceanu a arătat că în 2013, în topul celor mai mare 100 de antreprenori de construcţii din România, care generează 90% din cifra de afaceri a sectorului, se regăsesc 35 de companii străine, în principal europene, care realizează 45% din cifra de afaceri şi obţin 65% din profitul din sector.

Piaţa construcţiilor s-a ridicat anul trecut la 9,6 miliarde de euro, înregistrând un declin de circa 40% pe timp de criză. Sectorul de profil a continuat să scadă anul acesta, în contextul în care investiţiile, în special publice, au fost puternic reduse.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO