Constructii & Imobiliare

Banca Transilvania: Sectorul de construcţii va creşte în acest an cu 3,5%, după un declin de 5,4% în 2017

Banca Transilvania: Sectorul de construcţii va creşte...

Autor: Roxana Rosu

14.02.2018, 14:34 172

Sectorul de construcţii va creşte în acest an cu 3,5%, urmând ca ritmul să scadă la 0,2% în 2019, pentru a urca la 1,9% în 2020, în condiţiile în care anul trecut acest segment a consemnat un declin de 5,4%, potrivit prognozei actualizate a Băncii Transilvania.

Statistica publicată astăzi de INS indică redinamizarea acestui sector intensiv în capital şi forţă de muncă la finalul anului trecut, evoluţie susţinută de momentul favorabil din piaţa imobiliară şi de reluarea investiţiilor publice.

Astfel, construcţiile au crescut pentru a doua lună la rând în decembrie, dinamica lunară accelerând la 4.4%. Se evidenţiază majorarea lucrărilor de reparaţii curente cu 26.7% lună/lună. De asemenea, lucrările de reparaţii capitale au consemnat un avans cu un ritm lunar de 11.5%. Pe de altă parte, lucrările de construcţii noi s-au ajustat cu 1.1% lună/lună în decembrie.

În dinamică an/an sectorul de construcţii a revenit pe creştere în decembrie (după patru luni de declin): 8% an/an, cea mai bună evoluţie din mai 2016. Se observă majorarea lucrărilor de construcţii noi pentru a treia lună la rând în decembrie, cu 25.1% an/an, cel mai bun ritm din mai 2012.

Pe de altă parte, lucrările de reparaţii capitale şi cele de reparaţii curente au scăzut cu 2.8% an/an, respectiv cu 19.3% an/an în decembrie.

 Astfel, în 2017 sectorul de construcţii s-a ajustat pentru al doilea an consecutiv, consemnând un ritm de declin de 5.4% an/an, în intensificare comparativ cu cel din 2016 (4.8% an/an).

Din perspectiva analizei pe elemente de structură se observă majorarea componentei construcţii noi cu 4.9% an/an. Pe de altă parte, lucrările de reparaţii capitale şi cele de reparaţii curente au scăzut cu ritmuri anuale de 17.7%, respectiv 24.6% în 2017.

Analiza pe obiecte de construcţii scoate în evidenţă majorarea lucrărilor de clădiri rezidenţiale cu 69.7% an/an în 2017, pe fondul climatului pozitiv din piaţa imobiliară, susţinut de majorarea veniturilor populaţiei, Programul Prima Casă şi nivelul accesibil al costurilor reale de finanţare.

Pe de altă parte, lucrările de construcţii clădiri nerezidenţiale şi cele de construcţii inginereşti au scăzut cu 12.6% an/an, respectiv 21.3% an/an, date fiind provocările cu care se confruntă climatul investiţional.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO