Constructii & Imobiliare

BCE: Dacă vreţi stabilitate, nu mai cumpăraţi locuinţe, ci închiriaţi! Un nou studiu al Băncii Centrale Europene dă peste cap vechile obiceiuri şi arată impactul negativ pe care îl poate avea cumpărarea unei locuinţe

Autor: Ştefan Stan

01.09.2016, 15:55 29920

Toată lumea care a fost prinsă în bula imobiliară din ultimul deceniu probabil ştie deja asta, însă datele economice arată acum că deţinerea unei locuinţe nu este neapărat un lucru bun, scrie Bloomberg.

Mai precis, poate fi dăunătoare pentru stabilitatea întregii economii. Acesta este rezultatul unui nou studiu publicat de Gerhard Ruenstler, un economist al Băncii Centrale Europene.

Cu cât este mai mare numărul proprietarilor de locuinţe într-o ţară, cu atât sunt mai lungi şi mai mari ciclurile credite. Iar asta poate face o diferenţă majoră. Spre exemplu, în Marea Britanie, cu o rată a deţinerilor de 72%, mai mare chiar decât în Statele Unite, în ultimele patru decenii au fost trei mega-cicluri în volume de credite şi preţuri la locuinţe.

Dacă ne uităm la Germania, unde traditional oamenii şi-au cheltuit banii pe maşini scumpe în loc să cheltuiască pe locuinţe, ciclurile de creditare şi bulele imobiliare au fost relativ stabile. Foarte puţine boom-uri, foarte puţine scăderi.

Măsurarea ciclurilor financiare şi a output-urilor este în vogă printre băncile centrale şi economiştii academicieni, în condiţiile în care cercetătorii încearcă să găsească corelaţii dintre crizele din trecut şi moduri în care să le prevină.

Astfel a apărut macroprudenţa, un nou domeniu de cercetare care face ca băncile centrale să caute metode alternative pentru susţinerea perioadelor de boom, altele decât scăderea costurilor de împrumut.  

Aceste studii încep să capete o importanţă majoră, potrivit economiştilor celor mai puternice instituţii din lume, mai ales în condiţiile în care vechile obiceiuri regionale încep să se schimbe. Spre exemplu, Germania, care de a înregistrat în cea mai mare parte stabilitate pe piaţa imobiliară, este în prezent în pragul unui boom în real-estate.

 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO