Constructii & Imobiliare

BNP Paribas Real Estate România: Anul acesta a fost încheiat cu un volum record de contracte de închiriere pe birouri; rata de neocupare a coborât la 9%

BNP Paribas Real Estate România: Anul acesta a fost...

Autor: Roxana Rosu

18.09.2017, 10:37 581

Piaţa de birouri din Bucureşti a avut o evoluţie extrem de dinamică în acest an, fiind înregistrat un volum record de contracte de închiriere, iar trendul va continua în a doua parte a anului, pe fondul unei cereri în continuă creştere.

„Piaţa de birouri din Bucureşti prezintă un potenţial enorm, iar actualul nivel ridicat de absorbţie  confirmă acest lucru. Prima jumătate a anului s-a încheiat cu un volum record de contracte de închiriere semnate, adică 157.000 de metri pătraţi, cu 7.000 mp mai mult decât cel înregistrat pentru perioada corespunzătoare a anului trecut. Chiriaşii au un apetit mare pentru clădirile de birouri clasa A recent construite. Anul acesta, multe cladiri noi de birouri vor fi închiriate integral înainte de finalizare a lucrarilor de construire”, comentează Louis-Maxime Juhel, directorul departamentului Office al BNP Paribas Real Estate România.

În prima jumătate a anului, sectorul de birouri a înregistrat o scădere considerabilă a ratei de neocupare, de la aproxiamtiv 13% la sfârşitul anului 2016 până la circa 9% la sfârşitul primei jumătăţi a anului 2017.

În ciuda livrării noilor clădiri de birouri de clasă A, consultanţii estimează că în trimestrele următoare nivelul ridicat al cererii pentru clădiri de calitate poate duce la o scădere a ratei de neocupare sub 7-8%. In acest caz piaţa de birouri se va transforma încet într-o piaţă a proprietarilor.

Factorii determinanţi ai acestei cereri nu mai au legătură directă cu localizarea şi chiria. Elementele care adaugă valoare anumitor clădiri, cum ar fi arhitectura, tehnologia aplicată, soluţiile ecologice şi facilităţile suplimentare sub formă de cantine, magazine, spălătorii, săli de sport şi terase verzi, devin tot mai importante. În plus, facilităţile concepute pentru biciclişti, şi anume locuri de parcare, vestiare cu duşuri şi piste de rulare largi şi sigure în parcările subterane, sunt, de asemenea, caracteristici care atrag atenţia.

Potrivit analizei BNP Paribas, evoluţia pieţei de birouri a dus la o uşoară diminuare a decalajului dintre chiriile principale şi chiriile efective în primele şase luni ale anului 2017. ”Este puţin probabil ca nivelul chiriilor pentru birourilor să crească; totuşi, din cauza cererii mari şi a ofertei limitate, ne putem aştepta ca nivelul de stimulente oferit chiriaşilor să scadă în următoarele trimestre. Se estimează că, în prezent, pachetele de stimulente reprezintă 15-20% din chiria contractuala, în timp ce în cazul contractelor de închiriere pe termen lung (mai mult de 5 ani) această valoare poate creşte până la 25%”.

La nivelul Capitalei, zonele situate în partea de nord sunt cele mai active, în condiţiile în care Barbu Vacarescu-Aurel Vlaicu şi Dimitrie Pompei au atras majoritatea chiriaşilor, deoarece oferă un echilibru bun între standardul spaţiului disponibil şi costurile totale de ocupare. Analiştii estimează că modelul de dezvoltare a pieţei se va schimba în următorii 2-3 ani, datorită celor 200.000 de metri pătraţi care vor fi livraţi în partea centrală de vest a oraşului (Grozăvesti - Politehnica).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO