Constructii & Imobiliare

Ce randamente mai obţin dezvoltatorii: Un euro câştig la fiecare euro investit, dar de trei ori mai puţin ca în 2008

Ce randamente mai obţin dezvoltatorii: Un euro câştig...

Autor: Liviu Iancu

11.02.2015, 16:26 3483

"Pentru un euro investit acum în imobiliare, în Bucureşti, câştigul este de 100%. Încă este foarte rentabil. Până în 2008 câştigul dezvoltatorilor era de 300%. În acei ani preţurile apartamentelor erau mult mai mari, iar coeficientul de construire intensivă pe teren era şi el mult mai mare", a explicat Dumitraşcu.

El crede că la apartamentele vechi preţurile vor scădea în continuare.

"Aceste apartamente se vor devaloriza progresiv, iar în următorii doi ani această scădere se va menţine, din cauza uzurii inevitabile a acestor spaţii, dar şi a calităţii mult mai ridicate a spaţiilor care se construiesc. Acum încă se vând apartamente vechi în zone bune de locuit cu 1.000 de euro metrul pătrat, or cu aceşti bani se cumpără o cu totul altă calitate într-un ansamblu nou. Sunt dezvoltatori care îţi dau şi o maşină sau mobilă în banii ăştia", a afirmat arhitectul.

Acesta spune că mai este încă "loc de ieftinire" şi estimează că piaţa se va stabiliza în următorii trei ani la preţul de vânzare de 550-600 de euro metrul pătrat pentru un apartament vechi.

Preţul apartamentelor a scăzut cu până la 50% între 2008 şi 2012, iar în ultimii doi ani piaţa s-a stabilizat oarecum şi preţurile au fluctuat cu câteva procente pe an.

Pe de altă parte, peste 40 de proiecte rezidenţiale au fost depuse în ultimele şase luni la Primăria Sectorului 3 din Bucureşti şi urmează să fie construite într-un an şi jumătate, investiţiile cumulate totalizând 40 de milioane de euro, a mai spus Dumitraşcu.

„Investiţii care se situează, ca valoare, între 0,7 şi 1,5 milioane de euro pe bucată. Sunt foarte multe terenuri care în ultimii şapte ani nu au fost vândute, ori din cauza unui preţ prohibitiv, ori pentru că din calculele economice, investiţiile care s-ar fi realizat n-ar fi adus profitul scontat, dar care acum s-au vândut“, a spus Dumitraşcu.

El a afirmat că peste 40 astfel de terenuri au fost vândute în ultima jumătate de an, pentru ele fiind solicitate deja certificate de urbanism. Majoritatea acestora presupun con­strucţia de blocuri de apartamente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO