Constructii & Imobiliare

Chiriaşii din clădirile de birouri au lăsat mai puţin de 10% spaţii neocupate, echivalentul a 250.000 mp

Chiriaşii din clădirile de birouri au lăsat mai puţin...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

20.04.2017, 12:15 465

Rata de neocupare a spaţiilor de birouri din Bucureşti a scăzut pentru prima oară în ultimii opt ani sub nivelul de 10%, până la 9,8%, spaţiile neocupate fiind de aproximativ 250.000 de metri pătraţi, arată un studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

În perioada 2009-2010, după instalarea crizei, rata de neocupare a birourilor din Bucureşti atinsese nivelul de 18%.

În primul trimestru al acestui an, volumul total al tranzacţiilor cu spaţii de birouri moderne din Capitală a fost de peste 110.000 de metri pătraţi, de zece ori mai mare decât livrările, care s-au limitat la 11.000 de metri pătraţi. Stocul de birouri a crescut astfel uşor, la 2,55 milioane de metri pătraţi.
Din totalul tranzacţiilor, jumătate reprezintă cerere netă, şi anume contracte noi de închiriere şi preînchiriere sau extinderi ale companiilor existente.
„Piaţa de birouri din Bucureşti a avut o evoluţie sănătoasă în ultimii ani, astfel că, în ciuda unei creşteri substanţiale a stocului, rata de neocupare a spaţiilor s-a redus sub pragul psihologic de 10%, plasându-se în zona pieţelor stabile. Acest lucru se datorează atât creşterii sectoarelor IT şi BPO, cât şi maturizării dezvoltatorilor, care au livrat clădiri adaptate cererii actuale, în zone consacrate, cu acces la mijloace de transport în comun, astfel că majoritatea spaţiilor livrate în ultimii ani au fost rapid absorbite”, spune Mădălina Cojocaru, partener office agency în cadrul Cushman & Wakefield Echinox.

Rate de neocupare sub media pieţei se înregistrează în CBD (9,1%), precum şi în cele mai dinamice zone din ultimii ani, respectiv Vest (4,6%) şi Barbu Văcărescu – Floreasca (5,9%). Rata de neocupare a scăzut în ultimii ani şi în zona Pipera Nord, până la 31%, dar se situează în continuare peste media pieţei.

Companiile din sectoarele Tehnologie şi Telecomunicaţii, Financiar şi Manufactură/ Industrial au continuat şi în primele trei luni ale acestui an să fie cele mai dinamice.

Anul acesta, nivelul livrărilor de spaţii moderne de birouri din Bucureşti este estimat să depăşească 150.000 mp, 40% din aceste spaţii urmând a fi livrate în zona de Vest.

O serie de proiecte au fost amânate pentru anul 2018, astfel că pentru anul următor aşteptările sunt pentru un volum al livrărilor de peste 300.000 de metri pătraţi. Potrivit estimărilor Cushman & Wakefield Echinox, la finalul anului 2018 stocul modern de birouri din Bucureşti ar putea atinge pragul de 3 milioane de metri pătraţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO