Constructii & Imobiliare

Chiriile din Bucureşti au explodat în 2017 şi au ajuns la maximul ultimilor şase ani. O garsonieră din Capitală se închiria în medie luna trecută cu 227 de euro, cu 4% mai mult decât în iunie anul trecut

Autor: Alina-Elena Vasiliu

27.07.2017, 00:08 11947

Chiriile au ajuns în Bucureşti la cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani, pe o piaţă unde numărul de apartamente disponibile este insu­fi­cient pentru a satisface cererea.

„Un aspect important care poate influenţa piaţa chiriilor este afluxul micilor investitori. E vorba despre acele persoane care reprezintă 15-18% din piaţă, procent deloc de neglijat, care cumpără pentru a da înspre închiriere. În multe cazuri este vorba de o finanţare bancară, scopul fiind ca chiria să fie mai mare decât rata“, spune Daniel Crainic, director de marketing în cadrul Imobiliare.ro, platformă care reuneşte oferte ale agenţiilor imobiliare, dar şi ale persoanelor particulare.

Avansul chiriilor este dublu sau chiar triplu comparativ cu preţurile la cumpărare, ţinând cont că în iunie 2017 preţul de achiziţie al unui apartament vechi cu trei camere în Capitală era cu 3% mai mare decât în iunie anul trecut.

O garsonieră din Capitală se închiria în medie luna trecută cu 227 de euro, un apartament cu două camere - cu 321 de euro, iar pentru unul cu trei camere chiria medie era în iunie de 403 euro.

„Imediat după Paşte preţurile au crescut foarte mult. În general, tinerii sunt cei care vin la închirieri, iar ei nu se mută chiar în orice fel de locuinţă. De aceea, proprietarii au făcut mici investiţii, precum anvelopări sau mobilă nouă, şi au ridicat preţurile, uneori nejustificat de mult. În plus, sunt oferte puţine în piaţă“, spune Maria Vasile, agent imobiliar la Cassia Expert Consult.

Preţurile ar putea să crească chiar şi mai mult odată cu venirea toamnei, deoarece este perioada în care studenţii se întorc în Capitală şi caută să închirieze, iar proprietarii profită de acest moment pentru a ţine preţurile ridicate.

Potrivit unei analize a ZF, în cele 33 de universităţi din regiunea Bucureşti-Ilfov, învaţă peste 127.500 de studenţi, adică aproape o treime din totalul studenţilor din România. Întoarcerea acestora ar putea ţine chiriile la cote mari şi în lunile următoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO