Constructii & Imobiliare

Clujul face un pas uriaş spre dezvoltarea primului parc tehnologic din România, proiect de 50 de milioane de euro

Clujul face un pas uriaş spre dezvoltarea primului parc...

Autor: Laurentiu Cotu

17.03.2017, 16:49 9166

Tetarom, „eticheta” industrială a judeţului Cluj, care a atras în ultimul deceniu investitori de calibru precum Bosch, De’Longhi, Emerson sau chiar Nokia (proiect care a părăsit însă România) intră într-o nouă etapă de dezvoltare şi face paşi rapizi către construcţia primului parc ştiinţific şi tehnologic – Tetapolis -  o investiţie de 50 de milioane de euro

Consiliul Judeţean Cluj a preluat de la Ministerului Transporturilor un teren de peste 8,6 hectare, care va fi folosit la extinderea parcului industrial Tetarom I, în vederea realizării parcului ştiinţific şi tehnologic Tetapolis.

’’CJ Cluj a primit din partea Ministerului Transporturilor protocolul de predare-primire, încheiat în vederea punerii în aplicare a prevederilor Legii nr. 227 din 17 noiembrie 2016. Prin intermediul acestui act normativ a fost aprobată transmiterea unui teren în suprafaţă de 86.333 de metri pătraţi din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Transporturilor, cu drept de concesiune în favoarea Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR S.A., în domeniul public al judeţului Cluj şi în administrarea Consiliului Judeţean Cluj, teren ce urmează a fi folosit la extinderea Parcului Industrial Tetarom I în vederea realizării Parcului Ştiinţific şi Tehnologic Tetapolis’’, se arată într-un comunicat al CJ Cluj.

Tetapolis va fi dezvoltat în parteneriat cu IASP (International Association of Science Parks), Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Consiliul Judeţean Cluj şi American Councils. Proiectul a primit titlul de parc ştiinţific în 27 august 2013, potrivit informaţiilor de pe site-ul Tetarom, companie care administrează parcurile industriale aflate în proprietatea Consiliului Judeţean Cluj. 

’’Este un nou pas înainte, unul extrem de important, în vederea demarării acestui proiect unic la nivel naţional. Ceea ce îmi doresc este ca în cel mai scurt timp să putem trece, cu ajutorul fondurilor europene, la edificarea Parcului Ştiinţific şi Tehnologic Tetapolis, contribuind astfel la consolidarea statutului Clujului de pol al cercetării-inovării şi al producţiei de înaltă tehnologie’’, a declarat Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

Tetapolis va oferi dezvoltatorilor de noi tehnologii toate serviciile necesare unui mediu de cercetare construit la standarde internaţionale, de la incubatoare de afaceri şi servicii suport, până la centru de conferinţe şi laboratoare de cercetare.

Proiectul este dezvoltat în două etape, iar prima etapă a fost  lansată în data de 20 noiembrie, în cadrul evenimentului Techfest, prin prezentarea structurilor de incubare, a operatorilor, a partenerilor şi a serviciilor suport, potrivit informaţiilor de pe site-ul Tetarom.

A doua etapă, care în prezent este în curs de dezvoltare, vizează extinderea parcului ştiinţific pe o suprafaţă de aproape 9 hecatre, în continuarea parcului industrial Tetarom I.

Proiectul propunându-şi să devină un hotspot al regiunii, mai ales în ceea ce priveşte simpozioanele tech pe scară largă şi expoziţiile. Pentru atingerea acestui obiectiv, extinderea va beneficia de structuri suplimentare de incubare şi zone de cercetare, va pune la dispoziţia rezidenţilor construcţii dedicate pentru activităţi sportive şi de relaxare, săli de conferinţe şi spaţii expoziţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO