Constructii & Imobiliare

Comenzile şi producţia din sectorul construcţiilor se vor majora în trimestrul III

Comenzile şi producţia din sectorul construcţiilor se...

Autor: Alina Botezatu

16.08.2018, 12:54 130

Potrivit estimărilor din luna iulie 2018, activitatea de construcţii va înregistra în următoarele trei luni o creştere a volumului producţiei (sold conjunctural Ă18%), şi o creştere moderată a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural Ă14%), potrivit Institutului Naţional de Statistică.

Stocul de contracte şi comenzi a înregistrat o creştere importantă (sold conjunctural Ă27%) în trimestrul II, conform opiniilor exprimate în luna iulie 2018, arată un studiu al INS.

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, managerii din domeniu preconizează creşterea moderată a acestora, sold conjunctural - diferenţa procentuală între estimările de creşteri şi cele de scăderi - fiind de Ă12%.

Pentru construcţiile de clădiri, managerii prognozează o creştere mai mare decât pe total în ceea ce priveşte estimarea producţiei (sold conjunctural Ă21%), cât şi pentru estimarea stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural Ă16%).

În ceea ce priveşte estimarea preţurilor pentru lucrările de geniu civil, managerii chestionaţi de INS susţin că se va înregistra o creştere (sold conjunctural Ă16%) comparativ cu celelalte activităţi - care vor înregistra o majorare moderată.

Segmentul companiilor mari (500 de salariaţi şi peste) va înregistra o creştere moderată a producţiei (sold conjunctural Ă6%), comparativ cu celelalte clase de mărime care vor avea tendinţă de creştere, dar numărul de salariaţi va scăderea (sold conjunctural -16%) faţă de celelalte grupe de mărime care vor înregistra fie stabilitate, fie creştere moderată.

Managerii estimează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural Ă4%). Managerii apreciau, în luna iulie 2018, că principalul motiv de limitare a activităţii de construcţii este lipsa forţei de muncă (23% din total cauze).

De asemenea, activitatea este influenţată negativ de cererea insuficientă (19% din total cauze de limitare) şi de probleme financiare (11% din total cauze de limitare).

Ancheta a fost efectuată pe un eşantion de 1.248 de agenţi economici, eroarea de estimare maxim admisă fiind - potrivit INS - de ±5%. S-a utilizat sondajul stratificat simplu aleator, iar variabilele de stratificare sunt activitatea principală şi mărimea întreprinderii. Pentru obţinerea rezultatelor agregate, răspunsurile întreprinderilor sunt ponderate cu numărul de salariaţi. Proporţia alternativelor de evoluţie (creştere, stabilitate, scădere) reprezintă ponderea întreprinderilor (care au ales alternativa respectivă) în volumul de activitate al sectorului.

Anchetele de conjunctură sunt realizate în cofinanţare, având parte de contribuţia Comisiei Europene - DGECFIN (Bruxelles), precizează INS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO