Constructii & Imobiliare

Consiliul Concurenţei a aprobat preluarea Sibiu Shopping City de către fondul de investiţii NEPI

Consiliul Concurenţei a aprobat preluarea Sibiu Shopping...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

11.07.2016, 13:20 586

Consiliul Concurenţei a autorizat preluarea companiilor Bel Rom Trei şi Sibiu Shopping City de către NE Property Cooperatief, firmă membră a grupului sud-african de investiţii NEPI (New Europe Property Investments), care deţine pe piaţa locală mai multe malluri şi clădiri de birouri. Cele două companii tranzacţionate sunt active în sectorul serviciilor de închiriere a proprietăţilor imobiliare cu destinaţie comercială din cadrul marilor centre comerciale din Sibiu si zonele limitrofe.

„Autoritatea de concurenţă a evaluat operaţiunea de concentrare economică din punct de vedere al compatibilităţii acesteia cu un mediu concurenţial normal, în conformitate cu Regulamentul privind concentrările economice. Ca urmare a analizei, Consiliul Concurenţei a constatat că această operaţiune nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa românească sau pe o parte substanţială a acesteia, în special prin crearea sau consolidarea unei poziţii dominante”, se arată în comunicatul transmis de Consiliul Concurenţei.

Luna trecută, compania sud-africană de real estate NEPI a anunţat că şi-a adăugat în portofoliu parcul de retail Shopping City Sibiu, pe care l-a achiziţionat de la Argo Group, într-o tranzacţie de 100 de milioane de euro, finalizată pe 24 iunie.

Centrul comercial din Sibiu, amplasat pe raza localităţii Şelimbăr, are o suprafaţă închiriabilă de 79.100 mp şi a fost inaugurat în noiembrie 2006, pe o suprafaţă de 41.100 mp închiriabili în prima fază, având ca ancoră alimentară hipermarketul Auchan. Ulterior, a fost extins prin adăugarea unui hipermarket Carrefour şi a mai multor retaileri de modă şi mobilă, devenind cea mai mare dezvoltare comercială din afara Bucureştiului. Shopping City Sibiu este primul şi singurul centru modern de retail din judeţul Sibiu şi cel mai mare parc de retail din România, având două ancore principale – Carrefour şi Auchan. Este, de altfel, singurul parc de retail din România cu două hipermarketuri. Printre brandurile care se mai regăsesc acolo, se numără Adidas, Altex, Benvenuti, BSB, C&A, CCC, Coccodrillo, H&M, KFC, Noriel, JYSK, Mobexpert şi altele.

Anul trecut, Sibiu Shopping City a înregistrat un avans al vânzărilor de 18,5%, în timp ce traficul centrului comercial a fost cu 6% mai ridicat faţă de anul precedent, potrivit unor date furnizate la începutul anului de compania de consultanţă imobiliară DTZ, care se ocupă de administrarea proiectului.

Firma de dezvoltare imobiliară BelRom a intrat pe piaţa locală în urmă cu aproape 15 ani. Primele trei parcuri comerciale finalizate - la Sibiu, Târgu-Mureş şi Brăila - au fost vândute pentru mai bine de 230 de milioane de euro către alţi investitori. Strategiile diferite pe termen scurt şi mediu au dus la separarea acţionarilor firmei de dezvoltare imobiliară BelRom, fapt ce a dus la o împărţire a activelor deţinute pe piaţa locală de cel mai important jucător de pe piaţa parcurilor comerciale.
În 2013, firma Bel Rom Şapte, în portofoliul căreia se află centrul comercial Promenada din Focşani, a intrat în insolvenţă după ce solicitarea companiei cu acţionariat belgian a fost acceptată de Tribunalul Bucureşti.

Acesta a fost al doilea centru comercial al grupului belgian intrat în insolvenţă, după dosarul Electroputere Craiova. Veniturile anuale ale proiectului de la Focşani se ridică la circa 3-4 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO