Proprietăţi

Constructorii cred că sunt slabe şanse ca sectorul cel mai afectat de criză să-şi revină anul viitor

Autor: Andreea Neferu

11.11.2010, 23:58 50

Mihai Rohan, directorul general al Carpatcement şi preşedintelepatronatului CIROM, a declarat ieri în cadrul seminarului RomaniaConstruct Forum, eveniment organizat de Mediafax: "În România seconstruieşte mai puţin durabil şi mai puţin pe termen lung, deaceea avem probleme în exploatarea construcţiilor".

Anul acesta, estimările arată că piaţa construcţiilor ar puteaconsemna o scădere totală de 20-25%, de la circa 12,6 miliarde deeuro în 2009.

Declaraţiile lui Rohan vin în uşoară contradicţie cu cele aleministrului dezvoltării regionale şi turismului, Elena Udrea, carea susţinut în cadrul aceluiaşi seminar că sectorul construcţiilorîşi va reveni anul viitor, în condiţiile în care există semnale căeconomia românească se va stabiliza în 2011.

Elena Udrea nu a detaliat ce va face ministerul în acest sens,însă a arătat că anul acesta "am făcut multe lucruri la nivel dereglementări şi legislaţie; sperăm ca în 2011, intrând în vigoareaceste noi prevederi, să putem vorbi de o relansare a sectoruluiconstrucţiilor, pentru că acesta nu numai că generează locuri demuncă, dar aduce şi încasări importante la buget".

Udrea: Constructorii să se organizeze

De asemenea, Udrea a sfătuit constructorii să se alieze pentrua-şi promova interesele şi să renunţe la colaborările individualecu statul. "E mult mai util pentru toţi actorii din mediul privatsă acţioneze organizat în interesul breslei lor decât săstabilească relaţii punctuale cu autorităţile, care să le creezebeneficii individuale", a spus Udrea, adăugând că este convinsă căexistă caiete de sarcini "cu dedicaţie" la licitaţiile publice, darcă până în prezent nimeni nu i-a semnalat existenţa unei astfel desituaţii.

La rândul lor, constructorii i-au semnalat ministrului de resortcă statul trebuie să-şi facă ordine în priorităţi. "În următorii5-6 ani, România nu va avea prea mulţi bani pentru investiţii. Esteesenţial pentru strategia pe termen mediu şi lung ca România săstabilească clar domeniile economice pe care îşi poate bazarevenirea economică durabilă. Construcţiile ar putea fi un astfelde domeniu", a declarat Marius Marin, vicepreşedintele AsociaţieiProducătorilor de BCA din România "PRO BCA" şi director executiv alproducătorului de materiale de construcţii Macon. Rohan de laCarpatcement şi CIROM a semnalat şi faptul că există anumitenereguli în modul în care se stabilesc standardele de cost, încondiţiile în care o pistă aeroportuară a ajuns să coste cu 7% maipuţin decât o autostradă (86,9 euro/mp faţă de 92,8 euro/mp).

Investiţii acoperite doar pe sfert

Elena Udrea, care a "monopolizat" prima parte a seminaruluiorganizat de Mediafax, cu un discurs de peste o oră, a spus căMinisterul Dezvoltării şi Turismului are în prezent lucrări deconstrucţii în curs de executare în valoare de două miliarde deeuro, în condiţiile în care însă bugetul de investiţii pe 2010 afost de 600 de milioane de euro.

"În România există 46.000 de proiecte de construcţii începute,în valoare de 40 de miliarde de euro. Sunt şi investiţii demarateîn anii '70", a explicat Udrea, ministrul de resort. Udrea a maispus că va fi lansat un program naţional de dezvoltare în valoarede 4 miliarde de euro, ce ar presupune un parteneriat public-privat(PPP), prin intermediul căruia companiile din mediul privat carevor participa vor trebui să crediteze lucrările pe o perioadă depână la doi ani, iar statul ar urma să ramburseze finanţarea înurmătorii trei ani. Udrea consideră că, prin intermediul acestuiprogram, vor fi dezvoltate reţele de apă şi canalizare în 1.500 delocalităţi, urmând să fie finanţată şi construirea şi reabilitateaa peste 10.000 de kilometri de drumuri judeţene.

Chirii prea mici la ANL-uri

Totodată, ministrul dezvoltării regionale şi turismulul a adusîn discuţie problema locuinţelor construite de Agenţia Naţionalăpentru Locuinţe (ANL), arătând că interesul pentru cumpărarea lorva fi redus atât timp cât vor fi practicate chirii extrem de redusepentru acestea. Udrea a adăugat că în fiecare parcare dincartierele de locuinţe ANL există câte o maşină la fiecareapartament, "şi nu ieftine".

Tot în cadrul seminarului Mediafax, Udrea a spus că ministerulpe care îl conduce va face demersuri pentru a achita datoriilerestante din 2009 către companiile de construcţii, realizate înbaza unor credite de angajament, din cauza cărora multe firme auintrat în insolvenţă.

Ea a mai spus că există şi o serie de companii de construcţiicare au lucrat în avans pe banii lor, sperând că statul nu îi valăsa de izbelişte.

Piaţa construcţiilor se confrunta în anul 2008 cu o lipsă acutăde personal calificat, însă în 2009 cel mai mare gol l-a lăsatreducerea bruscă a investiţiilor imobiliare. 2010 nu a fost delocun an mai uşor pentru constructori.

Piaţa de profil se împarte în principal în trei segmente, şianume, constructorii de infrastructură, constructorii de clădiri şiproducătorii de materiale de construcţii.

Consumul de ciment, considerat cel mai important indicator alevoluţiei pieţei construcţiilor, se va ridica în 2010 la 7 milioanede tone, consemnând o scădere de circa 10-12% faţă de anul trecut.Nici pentru 2011, prognozele nu sunt tocmai optimiste, piaţacimentului urmând să stagneze, în cel mai fericit caz, sau chiar săse contracte cu 5%, a arătat Rohan.

"Fereastra veche" şi "Rabla la termopane"

Patronatul Producătorilor de Tâmplărie Termoizolantă au venit cudouă propuneri pentru relansarea pieţei de profil. "Consider căne-am plâns destul. Piaţa a avut la un moment dat un declin de 45%.După ce am plâns până când nu am mai avut lacrimi, am găsitsoluţii. Una este cu Ministerul Dezvoltării, denumită «Fereastraveche», iar cel de-al doilea program este cu Ministerul Mediului şise numeşte «rabla la termopane»", a declarat preşedintele PPTT,Valentin Petrescu, citat de Mediafax.

PRO BCA: Vrem o federaţie patronală a producătorilor demateriale de construcţii

Şi Marius Marin, vicepreşedintele Asociaţiei Producătorilor deBCA din România, a venit cu o propunere, sugerând înfiinţarea "uneifederaţii patronale pentru producătorii de materiale deconstrucţii, care să reunească toate asociaţiile din domeniu,pentru a ne susţine mai eficient interesele acum şi în viitorulapropiat", potrivit Mediafax. De asemenea, Marin a precizat că,actualmente, criza poltică şi imaturitatea unei părţi a claseipolitice afectează mediul de afaceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO