Constructii & Imobiliare

Consultanţi imobiliari: Accesibilitatea achiziţionării unei locuinţe noi este de trei ori mai bună comparativ cu anul 2008

Consultanţi imobiliari: Accesibilitatea achiziţionării...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

26.12.2017, 12:03 3564

Nivelul de accesibilitate a unei locuinţe este de trei ori mai bun decât în 2008, anul de boom imobiliar, deşi preţurile au înregistrat cea mai mare creştere anuală de la revenirea pieţei, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker.

„Piaţa rezidenţială locală se află într-o etapă specifică finalului de an. Fondurile disponibile în acest an prin programul Prima Casa sunt deja epuizate însă, spre deosebire de anii anteriori, cererea a rămas la un nivel constant, preţurile au înregistrat cea mai mare creştere anuală de la revenirea pieţei. Totuşi, nivelul este mult mai mic comparativ cu ratele înregistrate anterior crizei economice, iar accesibilitatea achiziţionării unei locuinţe noi este de trei ori mai bună comparativ cu anul 2008”, spune Gabriel Voicu, director divizia New Homes din cadrul Coldwell Banker Romania.

Media preţurilor la apartamentele vechi cu trei camere din Bucureşti a fost, în primele 11 luni ale anului, de 83.010 euro. Spre comparaţie, în acelaşi interval al anului trecut, media de preţ s-a situat la circa 79.000 de euro, ceea ce înseamnă că ultimul an a bifat o creştere de aproximativ cinci procente.

Piaţa imobiliară a fost afectată anul acesta şi de evoluţia ROBOR-ului, care a trecut prin perioade de instabilitate, bulversând cumpărătorii de locuinţe luate prin credite.

„Rămâne de cuantificat rezultatul majorării ROBOR în ceea ce priveşte piaţa creditării şi cea rezidenţială; deocamdată, este prematur să vedem efecte clare. Pe termen scurt şi mediu, vom asista la o menţinere a creşterii cererii pe segmentul middle market, fapt certificat spre exemplu prin multitudinea de proiecte noi începute în apropierea polilor actuali sau viitori de birouri – Barbu Văcărescu, Expoziţiei, Orhideea-Grozăveşti”, mai spune Gabriel Voicu.

Zona Expoziţiei a devenit anul acesta un nou pol de dezvoltare imobiliară, după ce mai mulţi investitori au anunţat că vor să ridice proiecte rezidenţiale sau de birouri. Printre aceştia, se numără oamenii de afaceri Gheorghe Iaciu (Impact), George Copos, Dan Şucu, investitorii GTC, Atenor, Portland Trust, Futureal.

În zona Expoziţiei, precum şi în zona Băneasa, sunt disponibile mai multe terenuri pentru dezvoltarea de proiecte de birouri, dar şi rezidenţiale. În Expoziţiei, preţurile variază între 400 şi 700 de euro pe metru pătrat, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară Colliers.

Companiile din real-estate se aşteaptă ca, după 2020, zona Expoziţiei să devină cea mai „fierbinte“ zonă imobiliară din Bucureşti, datorită construcţiei noii linii de metrou dintre Gara de Nord şi aeroportul Otopeni. În ultimii ani, hubul pentru birouri a devenit zona Barbu Văcărescu-Dimitrie Pompeiu, unde mai mulţi dezvoltatori au construit imobile pentru corporaţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO