Constructii & Imobiliare

Unde-şi pun banii antreprenorii români care au rămas în picioare: Copos şi-a trimis omul de încredere pentru a gestiona investiţia de 50 milioane de euro în proiectul imobiliar ANA Tower din Capitală

Unde-şi pun banii antreprenorii români care au rămas...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

28.12.2017, 17:57 11154

Ion Taban, 61 de ani, un manager care lucrează de peste două decenii în cadrul businessurilor dezvoltate de către omul de afaceri George Copos, a fost promovat în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie din cadrul ANA Tower, proiectul imobiliar ridicat de către antreprenor în Capitală. Investiţia în acest proiect se ridică la circa 50 de milioane de euro.

Anterior, Ion Taban a ocupat funcţia de vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al ANA Hotels, cea mai mare companie hotelieră de pe plan local, controlată de familia Copos.

Însă, mai bine de două decenii din cariera lui Ion Taban sunt legate de businessurile dezvoltate de către George Copos.

Conform datelor din CV-ul managerului, Ion Taban a fost în perioada 1991 -1999 asociat şi vicepreşedinte pe probleme economice în cadrul grupului de societăţi ANA. De asemenea, în perioada 1996-1999, el a fost membru în Consiliul de Administraţie ANA IMEP din Piteşti, business vândut de către George Copos anul trecut către japonezii de la Nidec. În plus, Ion Taban a fost mai mulţi ani preşedinte al Consiliilor de Administraţie ale ANA Holding, ANA IMEP şi Rapid Bucureşti, businessuri în care George Copos este sau a fost acţionar.

Proiectul Ana To­wer din zona Expoziţiei din Capitală va avea 24 de etaje şi o înălţime de peste 100 de metri. Suprafaţa închiriabilă va fi de 33.000 mp, cu aproxi­ma­tiv 1.300 mp per etaj, iar parcarea va avea 450 de locuri.

Printre com­pa­ni­ile aflate în discuţii cu George Copos pentru închiriere se aflăşi PwC, care ar putea contracta 8.000 mp de birouri după 2020, când expiră con­tractul în derulare pentru actualul sediu din clădirea Lakeview a NEPI-Rockcastle din zona Barbu Văcărescu, conform celor mai recente date.

Proiectul de birouri se află aproape de Crowne Plaza, una dintre unităţile hoteliere din portofoliul ANA Hotels, companie care deţine şi operează şi hotelurile Athenee Palace Hilton din Capitală, Sport, Bradul şi Poiana din Poiana Braşov, de patru stele, precum şi Europa, din Eforie Nord, de patru stele.

În funcţia de vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al ANA Hotels, Ion Taban a fost înlocuit de către Rodica Liliana Mateiaş, care a lucrat pentru compania de consultanţă PwC. De altfel, tot de la PwC, ANA Hotels l-a recrutat şi pe Vasile Iuga şi l-a numit în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie. Vasile Iuga a ocupat anterior funcţia de country managing partner al  PwC în România.

Grupul ANA Hotels dispune de o capacitate totală de cazare de 975 de camere în hoteluri şi este cea mai mare companie hotelieră de pe piaţa locală. Anul trecut, compania ANA Hotels a finalizat cu afaceri de 141 mil. lei (31 mil. euro) şi un profit net de 19,6 mil. lei, faţă de afaceri de 127 mil. lei (28 mil. euro) şi profit net de 13,4 mil. lei anul anterior, arată datele de la Ministerul de Finanţe.

Compania ANA Hotels va finaliza anul acesta cu venituri mai mari cu 6% din cazare faţă de anul trecut, potrivit şefei companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO