Constructii & Imobiliare

Cum se calculează preţul corect al unei locuinţe

Autor: Octavian Calei

26.08.2014, 11:00 4665

Ziarul Financiar vă prezintă unele dintre cele mai importante momente din al doilea sezon al emisiunii ZF Live, difuzată pe Internet de luni până vineri, de la ora 12:00 la 13:00. Al doilea sezon al emisiunii s-a încheiat pe data de 18 iulie, urmând să fie reluat din toamnă. Vedeţi aici înregistrările emisiunilor de la ZF Live.

Bogdan Spuza, director în cadrul BRD, a prezentat la emisiunea ZF Live de luni, 24 martie, un mod de evaluare a preţului unei locuinţe raportat la câştigul unei gospodării, astfel încât decizia cumpărării unei case să nu împovăreze bugetul unei familii.

„Preţul unei case este un subiect foarte complex. Întotdeauna ar trebui să existe un echilibru între salariu, preţul casei, rata şi chiria”, a spus Bogdan Spuza.

El a dat un exemplu al unei garsoniere din Bucureşti a cărei valoare ar fi de 30.000-35.000 de euro. În condiţiile unei salariu cumulat a două persoane între 1.000-1.500 de euro, rata ar trebui să fie undeva la 200 de euro,  similară cu o chirie.

„Acest echilibru ni se pare destul de stabil în ultimul an. O familie tânără trebuie să-şi permită acea chirie. Din două salarii nu ar trebui să achite mai mult de 10-20% pentru chirie. Când se ia decizia cumpărării unei locuinţe nu trebuie să fie un salt foarte de mare între chirie şi rată”, a explicat invitatul ZF Live.

Preţurile locuinţelor au scăzut cu până la 50% în comparaţie cu anul 2008, când românii au plătit cele mai tarife din ultimele decenii pentru apartamente, garsoniere şi case.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO