Constructii & Imobiliare

“Elevul repetent” al construcţiilor, infrastructura, şi-a recăpătat forţele în august, în timp ce rezidenţialul şi nerezidenţialul au intrat pe minus

“Elevul repetent” al construcţiilor, infrastructura,...

Autor: Andreea Neferu

13.10.2015, 14:41 1080

Luna august a adus o schimbare radicală pentru piaţa de construcţii, în contextul în care lucrările de profil au avansat cu 10,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, susţinute fiind exclusiv de sectorul infrastructurii, care a avansat cu 27,6%, în timp ce clădirile rezidenţiale şi nerezidenţiale au consemnat scăderi de 19,4%, respectiv de 5,8%, arată datele ajustate sezonier şi în funcţie de numărul de zile lucrătoare, publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Cifrele arată că pentru prima dată în acest an, construcţiile inginereşti sau de infrastructură, “elevul repetent” al pieţei de construcţii, şi-a recăpătat puterile şi a reuşit să susţină o piaţă care în prima parte a anului a depins aproape exclusiv de investiţiile private din zona rezidenţială şi nerezidenţială.

Luna august este de altfel una dintre perioadele propice pentru infrastructură, în contextul în care condiţiile meteo permit realizarea unui volum considerabil de lucrări în acest sector.

În ansamblu, volumul lucrărilor de construcţii a încheiat primele opt luni ale acestui an cu un avans de 11,4%, semnal că industria de profil ar putea avea un an 2015 mai bun, după ce pe timp de criză a înregistrat un declin de 40%.

Datele de la Institutul Naţional de Statistică arată că perioada ianuarie-august a adus un avans de 11,3% în domeniul clădirilor nerezidenţiale şi de 9,1% în cel al construcţiilor rezidenţiale, în timp ce lucrările inginereşti, sau de infrastructură, au reuşit să crească cu 5,5%.

Estimările Comisiei Naţionale de Prognoză arată că în următorii cinci ani, volumul lucrărilor de construcţii în ansamblu nu va reuşi să crească cu o rată anuală mai mare de 5 - 6%, în ciuda faptului că în România există o mare nevoie de construcţii, fie ele locuinţe, clădiri nerezidenţiale sau infra­structură.

Cei mai buni an pentru evoluţia construcţiilor vor fi 2015, 2018 şi 2019, când volumul de lucrări va avansa cu 6,2-6,5%, potrivit datelor de la Comisia Naţională de Prognoză. După un an 2014 în care construcţiile au cunoscut un minus de 6,7%, instituţia se aşteaptă ca anul acesta să existe o creştere de 6,2% în acest sector, în contextul în care lucrările inginereşti, sau de infrastructură, ar urma să aducă un plus de 5,8%, iar cele de clădiri – un avans de 6,7%.

 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO