Constructii & Imobiliare

​George Stamate, Arabesque: Parteneriatul public-privat este soluţia pentru rezolvarea problemei infrastructurii în România

​George Stamate, Arabesque: Parteneriatul public-privat...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

08.06.2016, 14:11 526

Colaborarea dintre autorităţile publice şi companiile din mediul privat este o soluţie în vederea îmbunătăţirii infrastructurii din România, sugerează George Stamate, director vânzări divizia infrastructură din cadrul Arabesque, speaker în cadrul evenimentului ZF Birouri & Rezidenţial 2016, organizat de Ziarul Financiar.

„Parteneriatul public-privat este soluţia pentru rezolvarea problemei infrastructurii în România. Însă pentru asta avem nevoie de o îmbunătăţire a cadrului legislativ. Avantajele implicării mediului privat în infrastructură sunt know-how-ul de mediu, competenţele în managementul de proiect, predilecţia către eficienţă”, a spus George Stamate.

 

Alte declaraţii făcute de George Stamate la conferinţa ZF Birouri & Rezidenţial:

Avem 2.700 de angajaţi în România. Am încheiat anul 2015 cu circa 1,55 mld. lei. Pe partea de rezidenţial, anul trecut, am avut o creştere de peste 8%, iar din infrastructură – o scădere de minus 5%, aproximativ 7.000 de tone de metal. Pe rezidenţial ne-am apropiat de 1,7 mil. tone de metal.

Există o creştere la nivelul anului 2015 faţă de 2014 în piaţa construcţiilor, mai ales datorită sectorului rezidenţial şi lucrărilor de întreţinere şi reparaţii, în vreme ce infrastructura a avut o stagnare, acolo investindu-se mai mult în reparaţii curente decât în construcţii noi. Şi Arabesque a resimţit această stagnare.

Pare că şi anul acesta trendul este similar cu cel de anul trecut, adică proiectele de infrastructură vor stagna, judecând după datele din primele luni ale anului. Avem însă câteva elemente care pot face diferenţa – două evenimente electorale importante, cota de TVA micşorată faţă de anul trecut, controversata lege a dării în plată. Acestea pot influenţa trendul din acest an.

Nu putem să dezvoltăm rezidenţialul fără partea de infrastructură, fără acces la acele zone, fără facilităţi. De asemenea, nu putem dezvolta rezidenţial în zone cu deficit de forţă de muncă.

Sunt foarte multe companii care, în perioada de criză, au dispărut din piaţă, noi rezistăm de peste 22 de ani.

Nu ne putem gândi ca, în viitorul apropiat, să ne implicăm direct în lucrări de infrastructură. Anul acesta am deschis un nou punct la Buzău, urmează şi alte oraşe. Ne adresăm şi retailului, dar nu în aceeaşi măsură în care ne adresăm industriei.

Foarte multe lucrări sunt anunţate, iar când ajung să discut cu constructorul, îmi spune „Stai puţin, că încă nu am semnat contractul sau nu e foarte bine definită sursa banilor.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO