Constructii & Imobiliare

Gheorghe Udrişte la ZF Live: Până în 2020 bucureştenii ar putea ajunge la aeroport cu metroul dacă anul acesta încep licitaţiile

Autor: Ştefan Stan

23.03.2015, 00:06 176
Este posibil ca până în 2020 să avem o linie de metrou care să lege Bucureştiul de ae­roportul Henri Coandă, cu sprijinul Minis­terului Transporturilor, dacă în acest an se licitează lucrările de infrastructură la tunele şi staţii. Proiectul se ridică la peste un miliard de euro, a declarat Gheorghe Udrişte, fost director general al Metrorex şi actual parlamentar, la ZF Live.
 
„Eu cred că este posibil să avem metrou la aeroportul Henri Coandă până în 2020. Metroul avea ca ţintă parcurgere distanţei spre Otopeni, iar racordul reţelei în 2012-2013 era perfect fezabil. Acum, cu un efort extraordinar, se poate atinge ţinta, dar dacă se sprijină proiectul (este un proiect al Ministerului Transporturilor, a fost înainte al Primăriei Generale, demarat în 2006 –n.red.). Dacă în acest an se licitează lucrările de infrastructură la tunele şi staţii, există posibilitatea ca în 2020 să fie pus în funcţiune“, a spus fostul director al Metrorex. „Noua linie de metrou nu va trece prin cartierul de locuinţe Henri Coandă. Acesta este plasat atipic faţă de posibile trasee la reţeaua de metrou, probabil va fi o legătură rutieră de suprafaţă. Când va fi dezvoltată linia de metrou şi spre Gara Progresul am putea avea cea mai mare diametrală de metrou din marile oraşe ale lumii: va atinge 4 gări şi 2 aeroporturi“, a adăugat el.
 
Din traseul către aeroport 4 staţii sunt deja construite: Gara de Nord,  Gara Ba­sarab, Griviţa, 1 Mai. Iniţial au fost 12 staţii, dar datoriă unor cerinţe impuse de MFP s-a cerut proiectanţilor o reducere a costurilor destul de consistentă, adică staţii mai puţine (rămân 9 staţii, celelalte rămân doar dacă sunt bani).
 
„Traseul care a fost gândit de cei care au lucrat la studiul de fezabilitate urmăreşte legătura staţiei de metrou prin Gara de Nord. Patru staţii sunt deja construite: Gara de Nord,  Gara Basarab, Griviţa, 1 Mai. Urmează staţii în cartierul Pajura, Bulevardul Expoziţiei, Sofitel, Aeroportul Băneasa, zona comercială Băneasa, Otopeni Sud în zona liniei de centură (intersecţie cu DN1), Otopeni centru şi Aeroportul Otopeni“, spune fostul director al Metrorex.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO