Constructii & Imobiliare

Ghid de orientare în imobiliare: Toate apartamentele pe care le puteţi cumpăra, într-un singur loc. INFOGRAFIC cu mii de case care îşi caută clienţi

galerie foto

Autor: Bogdan Alecu

20.09.2016, 12:51 6462

Cu un program Prima casă în aşteptare şi cu bănci care se „joacă“ cu piaţa modificând de pe o zi pe alta valoarea avansului cerut pentru un credit de achiziţie a unei locuinţe, piaţa este una tot mai riscantă pentru dezvoltatori.

Peste 50.000 de apartamente au construit şi construiesc cele mai importante proiecte rezidenţiale din Capitală, potrivit datelor imobiliare.ro centralizate de Business Construct, pe o piaţă care este dominată de programul Prima casă şi influenţată puternic de către băncile care au decis să se „răzbune“ pe clienţi în urma intrării în vigoare a legii dării în plată (prin care clienţii pot „preda cheile“ locuinţei de până în 250.000 de euro dacă nu mai pot plăti ratele, pierzând însă avansul dat şi ratele plătite până în acel moment. Până acum banca putea urmări clientul pentru recuperarea întregului credit) majorând avansul cerut pentru un credit ipotecar chiar şi la 40%. După ce întreaga piaţă a creditelor a fost blocată, unele bănci au revenit la gânduri mai bune şi au redus chiar şi la 20% avansul cerut.

„Revenirea la un nivel al avansurilor pentru credite ipotecare similar cu cel aplicat înainte de adoptarea legii dării în plată a fost un fapt anticipat încă de acum câteva luni şi în perioada următoare vom vedea şi alte bănci care vor lua măsuri similare. Legea dării în plată nu a avut un impact major în sine, mult mai importantă fiind epuizarea rapidă a fondurilor destinate achiziţiilor prin Prima casă“, a spus Gabriel Voicu, director divizie New Homes în cadrul companiei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker România.

Din vânzările realizate în primul semestru, prin programul Prima casă s-au realizat de către Coldwell Banker 15,6% în Cosmopolis, aproximativ, 3% în MetroCity Academiei, aprox. 40% în Politehnică Park Residence, circa 25% în Onix, majoritatea tranzacţiilor în FeliCity, unde preţurile pornesc de la 52.750 de euro plus TVA de 5% şi până la 75.900 de euro plus TVA de 5%.

„Deocamdată, ţinând cont că este şi o perioadă de concedii, dar şi de faptul că unele bănci au redus avansurile de puţin timp, este încă prematur să observăm efecte în piaţa rezidenţială, însă efectul va fi cu siguranţă unul pozitiv, permiţând unor potenţiali cumpărători care nu ar mai fi putut să acceseze programul Prima casă să cum­pere o locuinţă nouă printr-un credit ipotecar“, a spus directorul diviziei New Homes. 

El spune că suplimentarea fondurilor pentru achiziţiile prin Prima casă este foarte importantă pentru piaţă deoarece oferă unui procent semnificativ de potenţiali cumpărători posibilitatea de a cumpăra o locuinţă nouă. „La fel de important este însă şi stocul disponibil de locuinţe pe care fiecare dezvoltator îl deţine -  cine a avut locuinţe finalizate în această perioadă a vândut mai bine faţă de cei ale căror proiecte sunt programate spre finalizare în trimestrul IV al acestui an“, a subliniat Gabriel Voicu. În acelaşi timp, contează şi tipul de proiect şi segmentul său de piaţă, în condiţiile în care sunt proiecte unde tranzacţiile prin Prima casă sunt foarte puţine şi unde propunem potenţialilor cumpărători variante alternative de finanţare.

„Am lucrat îndeaproape cu dezvoltatorii şi cu instituţiile finanţatoare partnere şi am găsit modalităţi prin care cine îşi doreşte o locuinţă nouă în proiectele reprezentate de Coldwell Banker să o poată achiziţiona, de la produse financiare preferenţiale la diferite metode de rate la dezvoltator“, a subliniat Gabriel Voicu.

În cazul Greenfield, unul dintre cele mai mari proiecte rezidenţiale din România IMPACT Developer & Contractor a lansat în august cea de-a treia fază de dezvoltare a complexului rezidenţial. Pentru această etapă dezvoltatorul investeşte peste 44 milioane euro în blocuri, infrastructură şi utilităţile aferente, ce vor fi finalizate începând cu primul trimestru al anului 2017. Apartamentele se pot rezerva începând din luna august a acestui an.

Faza a treia are o suprafaţă de 10 ha şi cuprinde 39 de blocuri, totalizând 888 de apartamente cu 2, 3 şi 4 camere. Primele 21 de blocuri, cu 476 de apartamente, vor fi livrate la începutul lui 2017, iar următoarele 18 blocuri cu 412 apartamente vor fi finalizate în trimestrul al III-lea al anului viitor.

Potrivit dezvoltatorului, rezultatele înregistrate în primul semestru al acestui an sunt cele mai bune din 2008 până în prezent pentru o perioadă de 6 luni. „S-au încheiat peste 300 de contracte şi antecontracte de vânzare pentru apartamentele din Greenfield, însumând o valoare totală de 23,85 milioane euro (TVA inclus). În total, în medie au fost contractate lunar 50 de apartamente, cu un record de vânzări de 72 de locuinţe în luna martie. Dintre acestea, 28% din apartamente au fost tranzacţionate prin programul Prima casă.

„Activităţile companiei Impact nu au fost afectate în mod semnificativ de intrarea în vigoare a legii dării în plată. Cu toate acestea, în ultimele luni s-a observat o precauţie sporită în rândul clienţilor ca urmare a modificării cadrului legislativ şi a condiţiilor de finanţare, astfel încât actualele măsuri luate de instituţiile bancare pentru reducerea avansurilor şi menţinerea fluxului de creditare sunt binevenite“, au spus oficialii companiei. În prezent Impact are zece clienţi care aşteap­tă fonduri din programul Prima casă.

Piaţa construcţiilor rezidenţiale se află în această perioadă în plină dezvoltare, în contextul în care numai în 2016 în Bucureşti şi în împrejurimi se vor adăuga circa 8.000-9.000 de locuinţe în proiecte rezi­denţiale. Cea mai mare pondere o au locuinţele care se adresează categoriei mass market, căreia îi revin peste 53% din total, iar proiectele middle market reprezintă 39%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO