Constructii & Imobiliare

Guvernul aprobă un împrumut de 2,5 mil. dolari pentru proiectul imobiliar Esplanada din centrul Bucureştiului

Guvernul aprobă un împrumut de 2,5 mil. dolari pentru...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

24.04.2019, 18:20 18405

Guvernul a aprobat memorandumul Ministerului Finanţelor Publice în vederea obţinerii unui avans de 2,5 milioane de dolari de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD). Scopul avansului este planificarea în vederea Cartierului de Justiţie, un proiect imobiliar care ar urma să fie amplasat pe terenul Esplanada, de pe bulevardul Unirii.

„Executivul a aprobat memorandumul Ministerului Finanţelor Publice pentru negocierea şi semnarea avansului de 2,5 milioane de dolari – acordat de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) pentru sprijinirea activităţilor preliminare realizării Proiectului de dezvoltare Cartierul pentru justiţie”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Finanţe.

Avansul finanţează activităţi executarea investigaţiilor geotehnice ale terenului,  procesul de expropriere, planificarea şi proiectarea.

Cartierul de Justiţie este un proiect mai vechi al guvernului, care ar trebui să grupeze mai multe spaţii destinate instanţelor de judecată şi parchetele de pe lângă acestea, cu sediul în Bucureşti.

„În funcţie de spaţiul disponibil, pot fi avute în vedere şi alte obiective de interes public aferente sistemului judiciar, în cadrul proiectului de reabilitare urbană. Ţinându-se cont de faptul că este o facilitate de pregătire a unui proiect de amploare, BIRD acordă posibilitatea aprobării acestui tip de împrumut într-o perioadă scurtă de timp, contractarea realizându-se printr-o Scrisoare de înţelegere privind avansul ce va fi aprobată printr-un act normativ cu putere juridică de lege”, se arată în comunicat.

Cartierul Justiţiei ar urma să ocupe jumătate din suprafaţa totală a terenului Esplanada de peste zece hectare, restul fiind folosit pentru mai multe clădiri pe care vrea să le ridice Primăria Municipiului Bucureşti. Jumătatea de teren apropiată de Biblioteca Naţională a României ar reveni Ministerului Justiţiei.

În Cartierul Justiţiei ar trebui să se găsească 23 de instituţii: Ministerul Justiţiei, Curtea de Apel Bucureşti, Tribunalul Bucureşti, Judecătoriile sectoarelor 1-6, Consiliul Superior al Magistraturii, Şcoala Naţională de Grefieri, Institutul Naţional al Magistraturii, Inspecţia Judiciară, Ministerul Public, DNA, DIICOT, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Parchetele de pe lângă cele şase judecătorii de sector.

Terenul de peste zece hectare de pe bulevardul Unirii din Bucureşti cunoscut sub numele „Esplanada“ are un plan urbanistic zonal, aprobat la sfârşitul lunii ianuarie 2019 de Primăria Capitalei, însă instituţia mai aşteaptă ca terenul să treacă din proprietatea statului în cea a primăriei, pentru a putea începe lucrările la un proiect imobiliar. Pe partea care îi va reveni, Primăria vrea să facă un Centru Cultural multifuncţional, cu două săli de concerte, spaţii expoziţionale şi muzeale, un centru de afaceri cu spaţii de birouri şi administrative, o zonă verde şi de recreere şi parcări subterane publice.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO