Constructii & Imobiliare

Immofinanz a câştigat 45,1 mil. euro din chiriile proiectelor din România

Immofinanz a câştigat 45,1 mil. euro din chiriile...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

28.07.2016, 14:59 325

Compania austriacă de dezvoltare imobiliară Immofinanz a înregistrat o pierdere de 390,4 milioane de euro în anul financiar 2015-2016, ca urmare a scăderii cu 18% a veniturilor din închirieri la 314,5 milioane de euro, dar şi din cauza efectelor negative ale evaluării ajustate conform cursului valutar al portofoliului din Rusia.

În România, compania are 15% din întregul portofoliu, iar cele 76 de proprietăţi finalizate pe piaţa locală au o valoare de 852,5 milioane de euro. Valoarea reală estimată după finalizarea proiectelor de dezvoltare actuale ale Gâgrupului în România se ridică la 106,6 milioane de euro.

La sfârşitul anului financiar 2015/16, veniturile din închirieri în România se ridică la 45,1 milioane de euro, ceea ce reprezintă 14,3% din veniturile totale din închirieri la nivel de grup.

„Anul financiar care s-a încheiat a fost influenţat de numeroase evenimente şi decizii, dar şi de situaţia politică şi economică tensionată din Rusia. (...) Am reuşit să închidem un capitol negativ din trecut, prin încheierea unor acorduri în afara tribunalului în cazul unor procese cu investitori, iniţiate înainte de 2009”, soune Oliver Schumy, CEO al Immofinanz.

Veniturile din închirieri au scăzut cu 18,4%, la 314,5 milioane de euro, în anul financiar 2015/16, faţă de 385,6 milioane de euro în anul financiar 2014-2015.

“Această scădere reprezintă, înainte de toate, rezultatul deteriorării mediului economic din Rusia, unde Immofinanz a oferit reduceri temporare ale chiriilor pentru chiriaşii din centrele sale comerciale din Moscova, dar şi al vânzării planificate a proprietăţilor”, se arată în comunicatul transmis de companie.

Anul financiar 2015/16 a adus o creştere a gradului de ocupare pentru portofoliul de investiţii finalizate, la 86,3%. La finalul lunii aprilie 2016, gradul de ocupare era de 81,7% pe segmentul office şi de 91,1% pe segmentul de retail.

Ca urmare a concentrării pe segmentele de office şi retail, priorităţile sunt acum reprezentate de creşterea valorii pentru consolidarea investiţiilor finalizate. Anul trecut, Immofinanz şi-a vândut întregul portofoliul logistic către fondul de investiţii Blackstone.

Pe segmentul de retail, brandul VIVO! va fi introdus în centrele comerciale existente, iar planurile pentru segmentul office includ introducerea şi consolidarea unui nou brand. Nivelul chiriilor se va menţine stabil pe toate segmentele portofoliului, cu excepţia Rusiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO