Proprietăţi

Indexul ZF Imobiliar: Preţurile apartamentelor mai scad cu încă 10% faţă de anul trecut

Indexul ZF Imobiliar: Preţurile apartamentelor mai scad cu încă 10% faţă de anul trecut
24.08.2010, 23:58 293

După ce din mai 2009 preţurile afişate de vânzători s-aumenţinut în medie la peste 90.000 de euro pentru un apartament detrei camere din Bucureşti, în august preţul mediu a coborât la87.000 de euro, potrivit indexului imobiliar ZF. Reducereasalariilor în sectorul bugetar, anunţarea de concedieri şimajorarea TVA au fost duşmanii imobiliarelor vara aceasta.
Scăderea faţă de august anul trecut este de 10%, iar faţă deianuarie 2010 este de 7%. În toamna anului trecut, preţurile nus-au redus foarte mult, ba chiar au crescut uşor în unele luni faţăde lunile precedente, susţinute de apariţia programuluiguvernamental "Prima Casă".
Media pe Bucureşti este în continuare ridicată, pentru că în zoneprecum Victoriei, Unirii, Dorobanţi, Decebal sau Alba Iuliapreţurile depăşesc 100.000 de euro chiar şi în plină criză. Existăchiar creşteri în aceste zone, pentru că în urmă cu un an, tot eleau fost zonele care au pierdut cel mai mult din valoare. Blocajulimobiliar a făcut ca în unele luni să nu existe decât două-treioferte de vânzare, proprietarii aşteptând atunci revenireapieţei.
Preţurile la apartamentele de trei camere coboară însă şi sub70.000 de euro în Berceni, Militari, Drumul Taberei sau 1Decembrie. Mai mult, preţul afişat include şi comisionul agenţieiimobiliare de circa 2-3%, având în vedere că multe anunţuri peinternet sunt publicate de agenţii.
Specialişti din piaţă spun că preţul la care se semnează tranzacţiaîn urma negocierilor coboară cu până la 20% faţă de cel afişat pesite, în cazurile în care vânzătorul chiar doreşte să vândă.
"Sunt şi mulţi care nu sunt forţaţi de împrejurări să vândă şi nulasă la preţ. Îl scot la vânzare în ideea că poate-l cumpără cinevala preţul respectiv. Proprietarii au văzut în 2007-2008 unde auputut ajunge preţurile, iar acum acceptă cu greu scăderea lor",spune Eugen Chiş, proprietarul portalului imobiliarbazaruldecase.ro.
"Cei care lasă la preţ vând", spune Daniel Raeceanu, directorulagenţiilor imobiliare Rasig Group. El susţine optimist că cerereîncă există şi că preţurile nu mai au cum să coboare prea mult. "Amatins limita de jos. Preţurile nu au cum să mai scadă cu mai multde 10%. Cerere există, avem 4-5 clienţi pe zi la agenţie, iar uneleanunţuri au dispărut din baza de date, semn că s-au mai încheiattranzacţii. Pe lângă creditul Prima Casă, mai sunt şi cei cu banicash care caută chilipiruri", spune Raeceanu.
Un proprietar care are mai multe apartamente de vânzare în zonaBerceni spune însă dezamăgit: "Dacă în primăvară aşteptam o lună săvând un apartament, acum aştept trei. Piaţă nu mai există. IarPrima Casă nu rentează, am aşteptat şi trei luni până ne-au intratbanii în cont", spune Cristian din Bucureşti.
Indexul ZF este realizat, din ianuarie 2008, pe baza anunţurilor devânzare la apartamentele cu trei camere din Capitală, construiteîntre 1980 şi 1990, între 70 şi 80 mp, publicate pe anuntul.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO