Constructii & Imobiliare

Iniţiatorul dării în plată: Ce face BNR este inacceptabil. Prima Casă nu dispare decât dacă vrea Guvernul

Iniţiatorul dării în plată: Ce face BNR este...

Autor: Gabriel Pecheanu

08.03.2016, 15:12 4326

''Ce se întâmplă zilelea astea, ceea ce face BNR zilele astea, din punctul meu de vedere, este absolut inacceptabil. L-am auzit ieri pe viceguvernatorul BNR spunând că în România există riscul să dispară creditarea imobiliară. Aşa ceva e absolut de neimaginat. Eu cataloghez tipul ăsta de reacţii continue un soi de instigare. (...) A spune astăzi că dispare creditarea în România din cauza legii dării în plată este o minciună'', a declarat Daniel Zamfir.

El a reamintit că, într-o emisiune televizată, viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a confirmat faptul că nu legea dării în plată este motivul pentru care băncile măresc avansul, ci legea bail-in-ului.

BNR a transmis câteva precizări legate de comentariile viceguvernatorului Bogdan Olteanu în cadrul emisiunii După 20 de ani difuzată de Pro TV

 
"În cadrul emisiunii Dupa 20 de ani difuzată de ProTV în data de 06.03.2016,  cu privire la aspecte ce conduc la mărirea avansului de către instituţiile de credit, dl Bogdan Olteanu,  viceguvernator al BNR, a avut în vedere  Legea  nr. 29/2015 de aprobare a OUG nr. 113/2013, act normativ care transpune Directiva Europeană privind cerinţele de capital (CRD IV). Prin urmare, reprezentantul BNR nu a făcut referire la aşa numita ”lege bail-in” (în fapt Legea nr 312/2015 privind redresarea şi rezoluţia instituţiilor de credit), cum se menţionează în mod eronat în diferite publicaţii care au preluat comentariile iniţiatorului legii privind darea în plată."
 
''Deci iată, până la urmă, a deconspirat tot acest şantaj din ultimele zile ale băncilor care spuneau şi continua să spună că măresc avansul din cauza legii dării în plată. Ori afirmaţia clară a viceguvernatorului că din cauza legii bail-in-ului băncile sunt obligate să mărească avansurile, asta arată că tot ce a fost în legătură cu darea în plată, cu şantajul acesta că se vor mări avansurile a fost un şantaj pe care l-au practicat băncile în toată această perioadă'', a adăugat Zamfir.

De asemenea, el le-a cerut colegilor deputaţi să renunţe la plafonul de 150.000 de euro aprobat în Senat şi a respins acuzele potrivit cărora programul ''Prima Casă'' este în pericol din cauza legii dării în plată.

''Sunt sute de deputaţi acum care pot aduce amendamente. Chiar acum e perioadă de depus amendamente. Nu am nicio îndoială că o vor face. Dacă cineva are vreo temere că Prima Casă va dispărea, i-o risipesc eu: Prima Casă nu dispare decât dacă vrea Guvernul României. Guvernul României poate să decidă să nu mai finanţeze Prima Casă. Poate doresc să introducă Casa la ţară sau Casa la curte sau Casa verde. Orice fel de program de sprijin al tinerilor pentru a-şi lua credite este la opţiunea Guvernului'', a conchis deputatul liberal.

Guvernul este de acord cu legea dării în plată, dar consideră că ar trebui să aibă un marcat caracter social, iar prevederile sale nu ar trebui să se aplice şi programului Prima Casă, ministerul de Finanţe şi cel al Justiţiei având o serie de observaţii asupra iniţiativei legislative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO