Constructii & Imobiliare

Lucrările totale de construcţii au început anul în forţă cu o creştere de 17% în februarie

Lucrările totale de construcţii au început anul în...

Autor: Andreea Neferu

16.04.2015, 00:08 358

Lucrările de infrastructură încep să se dezgheţe cu un plus de 6,7% în luna februarie după o prăbuşire de 22% în 2014.

Lucrările totale de construcţii au înregistrat în luna februarie o creştere de 17,7% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, dând un nou semnal că industria locală de profil ar putea consemna un reviriment anul acesta, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Cea de-a doua lună a anului acesta a adus şi primul avans pentru lucrările inginereşti (de infrastructură), de 6,7%, după ce în 2014 acest tip de construcţii a înregistrat un declin total de aproape 22%, iar în ianuarie anul acesta iarăşi au consemnat un minus.

Pe de altă parte, lucrările de clădiri rezidenţiale, care anul trecut au fost un motor al pieţei construcţiilor şi care au consemnat aproape lună de lună creşteri, au avut în februarie un minus de 8,2%.

Astfel, scăderea din februarie poate fi o consecinţă a faptului că 2014 a fost unul dintre cei mai buni ani de după criză pentru sectorul rezidenţial, iar creşterile nu au mai putut ţine pasul cu cele de anul trecut (aşa-numitul efect de bază).

În schimb, creşteri semnificative s-au înregistrat în februarie în zona de construcţii noi, de 24,1%, dar şi pe lucrări de întreţinere şi reparaţii curente (Ă23,3%) şi clădiri nerezidenţiale (Ă38,7%).

În ansamblu, în primele două luni ale anului acesta volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu 14,7% în serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Sectorul construcţiilor a ajuns anul trecut la minimul ultimilor şapte ani, adică doar 8,9 miliarde de euro, potrivit datelor Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO